Cenk Gündoğdu te gast in de PEN-flat

De Turkse dichter en toneelschrijver Cenk Gündoğdu verblijft vanaf 4 juni in de schrijversflat. Tot het einde van de maand zal hij er werken aan een theatermonoloog die wordt opgevoerd in de stadsschouwburg van Istanbul en tegelijk als novelle zal verschijnen. ‘Een toekenningsspeech’ is een zwarte komedie die cultuurprijzen en de organisaties die ze uitreiken, op de korrel neemt.

Cenk Gündoğdu (Ankara, 1976) behaalde een master dramaturgie aan de Universiteit van Kocaeli. In 2001 richtte hij het literair tijdschrift ‘Uc Nokta/Eindpunt’ op.

In 2011 vertaalde hij samen met Engin Toprak de komedie ‘Lijden door verstand’ van Aleksander Griboyedov. In datzelfde jaar schreef hij het stuk ‘Radyonun Icindekiler’, dat in 2016 werd opgevoerd in de stadsschouwburg van Istanbul.

Met zijn poëziedebuut ‘Issiz’ won hij in 2012 achtereenvolgens de Zekai Özger- en de Metin Altiok-poëzieprijs. Hij was co-auteur van de ‘Alternatieve Gedichtenalmanak (2005-2014)’ en stelde de gedichtenbloemlezing ‘2000s’ samen. In 2016 verscheen ‘Harap’, een tweede dichtbundel waarmee hij de Dağlarca-poëzieprijs won.