Ellen Van Pelt over Literatuur & Censuur op 12 oktober

Vrije meningsuiting staat onder druk, zowel binnen als buiten Europa. Aan de hand van verhalen van vervolgde schrijvers licht Ellen Van Pelt het fenomeen censuur toe op zaterdag 12 oktober om 11u in de bibliotheek van Vilvoorde.

Ellen Van Pelt is schrijfster (roman Drift) en bestuurslid bij PEN Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van PEN International. Deze wereldwijde auteursvereniging ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding. Ze zet zich in voor vervolgde auteurs en verzet zich tegen elke vorm van censuur.

Lege stoel

Bij elke bijeenkomst van PEN staat er een lege stoel. De lege stoel staat symbool voor een schrijver die niet aanwezig kan zijn omdat hij in gevangenis zit of zijn land niet mag verlaten. Tijdens deze lezing staat de lege stoel symbool voor Ahmet Altan, een Turkse schrijver en journalist. Altan zit sinds 2017 in de cel in Turkije. Achter tralies schreef hij het aangrijpende boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’ dat recent genomineerd werd voor een prestigieuze literaire prijs. (zie ook andere berichten over Altan op deze site)

Tentoonstelling Brand

De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Brand – verboden en verbrande boeken’ in de bibliotheek van Vilvoorde. Het is een tentoonstelling over censuur en literatuur, georganiseerd door het Vermeylenfonds. Bekende en onbekende lezers laten zich fotograferen met een gecensureerd boek dat hen heeft ontroerd, een boek waarvan ze hopen dat het opnieuw gelezen wordt. (Deze tentoonstelling loopt van zaterdag 5 oktober 2019 tot donderdag 31 oktober 2019)

Praktisch