“Ik zal de wereld nooit meer zien” genomineerd voor prestigieuze prijs

Het boek “Ik zal de wereld nooit meer zien” van Altan Ahmet, die in Turkije een gevangenisstraf uitzit, werd genomineerd voor de Britse Baillie Gifford-prijs voor Non-Fictie (voorheen de Samuel Johnson-prijs), met een waarde van £ 50.000. In het totaal zijn er 12 boeken genomineerd.

Afgelopen dinsdag 10 september was het drie jaar geleden dat Altan en zijn broer professor Mehmet Altan werden gearresteerd tijdens een inval. Ze kregen levenslange straffen ter veroordeling van een poging om ‘de constitutionele orde omver te werpen’, ‘het werk van het nationale parlement te verstoren’ en ‘het werk van de regering te verstoren’.

De Baillie Gifford-prijs bekroont excellentie in de categorie non-fictie die een intelligente reflectie op de wereld biedt, van actualiteit en geschiedenis tot reizen en kunst. Altan schreef zijn boek “Ik zal de wereld nooit meer zien” door ongemerkt notities aan zijn advocaten door te geven vanuit de gevangenis.
De juryleden van de prijs oordeelden over Altans boek: “Elke pagina van dit boek is een krachtig bewijs van de kracht van de verbeelding van de kunstenaar.” De winnaar van de prijs wordt bekendgemaakt op 19 november 2019.

In juli jl. werd PEN-erelid Ahmet Altan vrijgesproken van het schenden van de grondwet, maar hij werd wel veroordeeld tot 15 jaar gevangenis voor het steunen van de Gülen-beweging.