Erelid Narges Mohammadi wint Nobelprijs voor de Vrede

De Iraanse schrijfster, journaliste en mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi wint de Nobelprijs voor de Vrede 2023. En dat terwijl ze in de gevangenis zit. Ze is sinds dit jaar erelid van PEN Vlaanderen.

De afgelopen jaren werd Mohammadi meermaals gearresteerd en in de gevangenis opgesloten. In haar laatste boek, White Torture, documenteerde Mohammadi de gevangenschap van dertien vrouwen. Ze beschrijft het geweld en de miserabele leefomstandigheden in de gevangenis. Ze opent het boek met de volgende zin: ‘Ik schrijf dit voorwoord in de laatste uren van mijn medisch verlof. Zeer binnenkort zal ik gedwongen worden terug te keren naar mijn gevangenis… Deze keer werd ik schuldig bevonden vanwege het boek dat jij nu in je handen hebt.’

PEN Vlaanderen is verheugd over de erkenning van Mohammadi’s niet aflatende strijd voor mensenrechten in Iran. Samen met PEN International herhalen we de oproep voor haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating, voor het intrekken van alle aanklachten tegen haar, en voor de onmiddellijke vrijlating van al diegenen die gevangen zitten enkel vanwege hun vreedzame meningsuiting.

In een reactie op het besluit van het Nobelcomité zei Burhan Sonmez, voorzitter van PEN International: “We zijn verheugd dat het Nobelcomité de legendarische mensenrechtenactiviste en schrijfster Narges Mohammadi de Nobelprijs voor de Vrede 2023 heeft toegekend. Narges is een onstuitbare kracht en een niet aflatende voorvechter van de rechten van het Iraanse volk. De aankondiging van vandaag is een eerbetoon aan alle Iraanse vrouwen die moedig de onderdrukking trotseerden en het opnamen tegen een van ’s werelds meest meedogenloze regimes. We zullen blijven oproepen tot haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating en tot het beëindigen van het harde optreden van het Iraanse regime tegen de vrijheid van meningsuiting en de mensenrechten in Iran.”