ICORN congres in Brussel

Picture: Ellen Van Pelt

Van 22 tot 24 maart verzamelden bijna 300 schrijvers, journalisten, artiesten, ICORN-coördinatoren, politieke en culturele vertegenwoordigers en zusterorganisaties voor de ICORN Network Meeting in Brussel.

International Parliament of Writers

In 1993 werd het Cities of Asylum Network opgericht door het toenmalige International Parliament of Writers. Onder ander andere Salman Rushdie, JM Coetzee, Jaques Derrida en Harold Pinter zetten het initiatief in gang. In 2006 vervelde het netwerk tot International Cities of Refuge Network (ICORN).

Sinds 2018 maakt de PEN-flat in Antwerpen deel uit van ICORN-vluchtstedennetwerk (International Cities Of Refuge Network). ICORN vangt schrijvers in gevaar en biedt hen een programma van twee jaar aan. In onze PEN-flat vangen we ex-ICORN-residenten op. Gezien de huidige visumregelingen in België kunnen we geen lange termijn visums krijgen voor ICORN-residenten.

Forse stijging van het aantal ICORN-applicaties

ICORN werd de afgelopen jaren overspoeld door aanvragen van artiesten in gevaar. In 2021 ontvingen ze 360 nieuwe aanvragen, terwijl er nog honderden aanvragers van de jaren voorheen wachtten op een residentie. Hoewel er elk jaar meer ICORN-steden bijkomen, zijn het aantal aangeboden residenties niet meer in verhouding tot het aantal gescreende aanvragen.

De instroom, vooral uit landen zoals Afghanistan en Iran betekent dat aanvragers in precaire situaties lang moeten wachten op een veilige plek. ICORN merkt dat de aanvragers in die wachtperiode fysiek en mentaal achteruitgaan, in financiële problemen komen, uitgeput raken en wanhopig worden.

ICORN start nu met een nieuw aanmeldsysteem, waarbij ze al sneller in het selectieproces aanvragen zullen weigeren en doorsturen aan andere organisaties. Ze kunnen ze de aanvragen op een grondige manier blijven screenen en de aanvragers nauwer opvolgen en sneller toewijzen aan een residentie.

Sterke getuigenissen

Tijdens het congres werden verschillende workshops aangeboden. Het programma was doorspekt met pakkende getuigenissen van ICORN-residenten . We volgden met interesse de workshops over het vinden van nieuwe lezers in een gastland, over de samenwerking met universiteiten en over digitale veiligheid. We sprokkelden good practices en inspirerende voorbeelden die we in Vlaanderen hopen te realiseren.