In april 2016 is Niva Josef (Israël) te gast in de PEN-flat

Nina Josef is geboren in Israël en woont in Frankrijk sinds 2009. Ze schrijft romans en theaterteksten. Ze maakt zelf poppen- en objectentheater. Ze doceert theater en Hebreeuws in Parijs en treedt geregeld op als auteur en poppenspeelster. Josef houdt van de Europese steden. Ze is dan ook zeer enthousiast om Antwerpen te mogen komen verkennen.

Haar eerste roman ‘Coffee flavoured Europe’ (2008), gepubliceerd bij de Israëlische uitgever Hakibutz Hameouchad, is een reeks verhalen die zich afspeelt in verschillende Europese steden als Parijs, Berlijn, Budapest … en in Tel Aviv. Verschillende personages dromen, ontmoeten en missen elkaar in diverse café’s. Over al deze herinneringen en ontmoetingen hangt de geur van koffie.

In haar tweede roman ‘Anis from Nancy’ (Hakibutz Hameouchad, 2015; Franse vertaling aangekondigd) vertelt Josef het mystieke verhaal van een jonge Franse vrouw die naar Israël trekt. Josef: “Haar mysterieuze achtergrond en de manier waarop ze Israël ontdekt in het licht van de Franse geschiedenis zullen de lezer verrassen.” Het boek toont de confrontaties tussen de eerder passieve en bijna ‘heilige’ Anis en de directheid van de Israëli’s, tussen het eerder conservatieve Frankrijk en het wilde, chaotische Israël.

In de PENflat schrijft Josef momenteel aan haar derde roman (in het Hebreeuws) die erg actueel klinkt. Een in Frankrijk geboren Jodin keert na jaren terug naar haar geboorteland, dat in de ban is van de terreurdreiging. Ze ontmoet er andere mensen, onder wie een Ier, die ook terreur hebben gekend. De roman reflecteert over hoe terreur mensenlevens beïnvloedt, belangrijke beslissingen doet nemen en de levens van mensen andere wendingen geeft. Josef: “Ik hou ervan om te schrijven over vreemdelingen die in een nieuw land hun leven trachten vorm te geven.”

Daarnaast schrijft Josef een theaterstuk in het Frans over het migratiethema. Het Roemeense hoofdpersonage voelt zich niet langer thuis in Parijs (“Parijs is dood”) en volgt een acteur naar Berlijn. In dit stuk over hoe veranderende tijden nieuwe zorgen met zich meebrengen stelt Josef actuele vragen als: wat is identiteit? Is Europa nog veilig? Wat betekent ‘thuis’?

Een tekst van Josef over Berlijn kan je hier lezen (in het Duits).