In februari 2016 is Abduallah Maksour (Syrië) te gast in de PEN-flat

Abduallah Maksour (Hama, Syrië, 1983) is prozaschrijver en journalist. Hij leeft sinds 2014 als politieke vluchteling in Kasterlee. Daarvoor studeerde hij literatuur aan de Damascusuniversiteit in Syrië en behaalde hij een Mini-MBA aan de Universiteit van Caïro in Egypte. Hij publiceerde vijf romans. In februari 2016 is hij te gast in de PEN-flat om de laatste hand te leggen aan zijn nieuwste roman. Hij is een van de auteurs die deelneemt aan het PEN Polyfoon project.

Zijn eerste roman Zielsversnippering verscheen in 2011 in Jordanië. Daar verschenen eveneens De weg naar Guantanamo (2011), Dagen in Baba Amr (2012), Terugkeer naar Aleppo (2013) en Via Dolorosa (2014). Hij heeft veel training gehad op het gebied van journalistiek, onder meer bij Aljazeera in 2006 en bij het Instituut voor Oorlog en Vrede in Duitsland in 2007.

Maksour zet zijn werk als journalist verder in België, nadat hij een barre tocht ondernam om tot hier te geraken. Hij moest zwemmen toen zijn boot zonk ergens onderweg tussen Turkije en Griekenland en zat met tientallen andere vluchtelingen drie dagen lang opgesloten in een vrachtwagen die hem naar Italië bracht. Maksour wil het uitgebreid hebben over de gevaren van het werk als journalist in het Midden-Oosten. Hij volgt momenteel een opleiding in safety-journalism.

Sven Peeters (PEN Vlaanderen) interviewt Abduallah Maksour op vrijdag 26 februari om 17u in De Groene Waterman, Wolstraat 7 te Antwerpen.