Nedim Türfent 1500 dagen gevangen

Nedim Türfent

PEN International en 42 organisaties wereldwijd lanceren samen een nieuwe actie om de vrijlating te vragen van de Koerdische journalist Nedim Türfent in Turkije. De aanleiding hiervan is de 1.500ste dag in gevangenschap van Türfent. Met deze actie doen de organisaties een nieuwe oproep voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de journalist.

Op 21 juni heeft Türfent 1.500 dagen achter de tralies doorgebracht, beroofd van zijn vrijheid en het recht om zijn beroep uit te oefenen – de journalistiek. Het opsluiten van journalisten is al lange tijd de favoriete manier van de Turkse autoriteiten om nieuws dat zij “verontrustend” vinden af te straffen.

Showprocessen van journalisten onder de “antiterreurwet” en voortdurende onderdrukking van met name pro-Koerdische mediakanalen creëerden een enorme druk en een huiveringwekkend effect op de journalisten die rapporteren vanuit de Koerdische gebieden in Turkije. Het verhaal van Nedim is het verhaal van veel Koerdische journalisten in Turkije.

Steun Nedim en onderteken de verklaring
Met aandrang roepen we de Turkse autoriteiten nogmaals op om dit onrecht te stoppen. Salil Tripathi, voorzitter van PEN International’s Writers in Prison Committee: “Nedim Türfent had nooit mogen worden opgesloten. Hij moet onvoorwaardelijk en zonder uitstel worden vrijgelaten.”

De 42 ondertekenende organisaties (zie link hieronder) roepen iedereen op om deze verklaring online te ondertekenen.  In het formulier is er ook ruimte om Nedim Türfent je persoonlijke steun te sturen, zodat hij weet dat hij niet alleen staat.

Lees het volledige bericht van PEN International: