Nieuwe gaste in de PEN-flat: Zeinab Charafeddine

Tot half juni 2018 zal de Libanese schrijfster en cultuurjournaliste Zeinab Charafeddine in de PEN-flat verblijven. Zij is weer onze eerste nieuwe gast sinds de verbouwingen van de flat, die enkele maanden in beslag namen.

De eerste roman van Zeinab Charafeddine, Voor de ochtendgebeden, verscheen bij Dar Al-Saqi in 2016. Indira Mattar schreef erover in de krant Al-Qabs: “Het boek opent de deuren in je hoofd naar vele vragen” en “Dit is een van die romans die hun inhoud in je achterlaten”. Het boek tekent de conflicten en geheimen van een familie in Zuid-Libanon.

Zeinab werkt als cultuurjournalist voor Radio Libanon en als freelance cultuurverslaggever voor enkele gedrukte media. Als zodanig bracht zij reeds velerlei verhalen voor het voetlicht, over de gehele lengte en breedte van het land, qua onderwerp variërend van de oorlog met Israël in 2006 tot muziek en schilderkunst.

Zeinab werkte in het verleden ook voor NBN Televisie. Zij publiceerde vele cultuurbijdragen in de toonaangevende krant As-Safir. Haar reportages voor de BBC-radio in het Engels gingen onder andere over de terugtrekking van Israël in 2000 uit het bezette Zuid-Libanon en de poëzie van de Libanese bakker Yusef Al-Massn. Haar monoloog ‘A Mother’s Diary’, die oorlogservaringen evenals ervaringen met het eenouderschap verkent, werd uitgezonden door de BBC World Service en door de nationale BBC Radio 4 in 1998.

Zeinab Charafeddine is geboren in 1960 en groeide op in Sour/Tyre, in Zuid-Libanon. Zij studeerde aan de Faculteit Informatie en Documentatie aan de Libanese Universiteit. Na de invasie door Israël van Libanon in 1982 woonde zij twee jaar in Parijs. In Frankrijk bereidde zij een diploma onderwijspsychologie voor aan de Parijse VII (Diderot) Universiteit.