PEN-flat verwelkomt Inaam Kachachi (Irak)

De PEN-flat mag deze maand opnieuw de gerespecteerde auteur en verslaggeefster Inaam Kachachi verwelkomen. Kachachi is geboren in Bagdad en werkte voor de Iraakse pers en radio. In 1979 trok ze naar Parijs, waar ze een PhD haalde en tot vandaag werkt als journaliste. Zo is ze momenteel correspondente voor Asharq Al-Awsat, een wijd gelezen pan-Arabisch dagblad.

Kachachi publiceerde drie romans en twee non-fictie boeken. Ze maakte een documentaire over Dr. Naziha Al Dulaimi uit Irak, de allereerste vrouw in de Arabische wereld die minister werd.

Haar eerste roman Sawaqi El Quloub (2005) werd in het Italiaans vertaald. Haar tweede roman Al-Hafeeda al-Amreekiya is vertaald in het Engels als The American Granddaughter en stond op de shortlist voor de International Prize for Arabic Fiction 2009. Het boek verscheen in het Frans als Si Je T’Oublie… Bagdad, en in het Chinees en Italiaans. Het vertelt het verhaal van een Amerikaanse vrouw met christelijk-Iraakse achtergrond die als soldate terugkeert naar haar land en daar haar grootmoeder ontmoet. Kachachi’s laatste roman Tashari stond op de shortlist voor de International Prize for Arabic Fiction 2014 en verschijnt dit jaar in het Frans bij Gallimard.

Kachachi is een belangrijke vertegenwoordigster van de Irakese literatuur van na de Amerikaanse inval in 2003.