PEN geeft jonge Turkse schrijvers een stem

İlkyaz is een website die een platform wil bieden aan jonge, Turkse schrijvers en tot stand kwam met de hulp van PEN International, PEN Noorwegen en PEN Turkije.

İlkyaz richt zich tot jonge schrijvers (-35), maar wil vooral een brug slaan, over politieke, economische en ideologische grenzen heen, tussen schrijvers en haar lezers maar ook tussen aanstormend talent en gevestigde waarden en tussen schrijvers en lezers van over de hele wereld. Literatuur als common ground in een huis met vele vensters.

İlkyaz wil een steun in de rug bieden voor een generatie schrijvers die aan zichzelf gaan twijfelen omdat ze het steeds moeilijker krijgen om hun werk gepubliceerd te krijgen omdat hun teksten “te cru” zijn voor het volk.

Elke maand introduceert İlkyaz drie jonge schrijvers en deelt een PEN-afdeling uit een ander land hun verhalen, zodat – op termijn – de hele wereld kan kennismaken met het aanstormend talent van de Turkse literatuur. Onze PEN-broeders in Noorwegen en Duitsland gingen ons voor. Nu is PEN Vlaanderen aan de beurt.

Zonder verder omhaal, maak kennis met drie beloftevolle, Turkse schrijvers en hun teksten:

Nur Akpinar

Biografie

Ik werd op een winterse dag geboren in een van de koudste steden van Turkije. Ik woonde er tot ik naar de universiteit ging. Eerst ben ik een tijdje naar het buitenland gereisd om talen te studeren. Ik keerde terug om me voor te bereiden op de toegangsexamens voor de universiteit. Ik startte als beursstudent aan de universiteit van Istanboel, waar ik ben afgestudeerd aan de psychologieafdeling. Aan dezelfde universiteit voltooide ik mijn postdoctorale studies in de klinische psychologie. Ik liep stage op verschillende kleuterscholen en in ziekenhuizen op afdelingen voor geestelijke en neurologische aandoeningen. Sinds drie jaar werk ik als klinisch psycholoog en als onderzoeksassistent op de afdeling psychologie van de oudste universiteit van mijn stad. Ik heb nog geen boek uitgebracht, maar heb gepubliceerd in nationale en lokale tijdschriften. Ik ben momenteel bezig met een roman die kan worden omschreven als een dystopie en die momenteel wordt vertaald en een verzameling korte verhalen.

Nur Akpinar schreef het kortverhaal Impuls.

Ahmet Yasin Yilmaz

Biografie

Ahmet Yasin Yilmaz werd in 1985 geboren in Erzurum, Turkije. Hij groeide op in Rize. Na zijn studies aan de Technische Universiteit van de Zwarte Zee maakte hij van  zijn hobby zijn beroep en werd grafisch ontwerper. De bijgevoegde visualisering van het verhaal is van zijn hand. Hij is als grafisch ontwerper en webdesigner actief in de technologiesector. Hij houdt ervan het dagelijkse leven om zich heen met een cinematografisch oog te beschouwen en wil deze momenten in woorden vastleggen.

Ahmet Yasin Yilmaz schreef het kortverhaal Het laatste station in deze richting.

Sinan Onur

Biografie

Sinan Onur werd geboren in Antalya op 4 augustus 1995. Hij volgde middelbare school aan het Akdeniz Anadolu Instituut aldaar. Hij voltooide zijn studies aan de afdeling ‘Psychologisch advies en begeleiding’ van de Eastern Mediterranean University. Zijn gedichten zijn gepubliceerd in verschillende literaire tijdschriften als Bireylikler, Peyniraltı Edebiyatı, Çağdaş Türk Dili en Lacivert. In januari 2018 publiceerde hij zijn eerste boek ‘Season of Dead Ants’. In hetzelfde jaar won het boek de ‘Seyhan Erözçelik First Book Prize’ tijdens de Tüyap Boekenbeurs. Sinan Onur woont in Antalya en werkt als een begeleidingsleraar en copywriter.

Maak kennis met zijn poëzie met het gedicht December en een diepe teug.