PEN roept Turkije op om Selahattin Demirtaş vrij te laten

Turkije blijft juridisch bindende uitspraken over de vrijlating van schrijver en oppositiepoliticus Selahattin Demirtaş negeren. PEN roept de Turkse autoriteiten op om de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van december 2020 in acht te nemen en Demirtaş onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Al meer dan vier jaar zit schrijver en oppositiepoliticus Selahattin Demirtaş (op 10 april jl. 48 geworden) in voorlopige hechtenis in Turkije. Zijn proces wordt op 14 april in Istanboel hervat.  

142 jaar

Selahattin Demirtaş, voormalig covoorzitter van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP), werd in 2016 gearresteerd op grond van dubieuze beschuldigingen van terrorisme. Hij kan tot 142 jaar gevangenisstraf krijgen als hij hiervoor wordt veroordeeld.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stelde in december 2020 vast dat Demirtaş’ detentie politiek gemotiveerd was en gelastte zijn onmiddellijke vrijlating. In maart 2021 drong ook het Comité van Ministers van de Raad van Europa er bij Turkije op aan om de juridisch bindende uitspraken van het Hof uit te voeren en Demirtaş vrij te laten. De Turkse autoriteiten hebben tot dusver niet gereageerd.

PEN steunt Selahattin

“Elke dag dat Selahattin Demirtaş achter de tralies zit, is een tragedie en een herinnering aan de flagrante minachting van Turkije voor zijn verplichtingen onder de internationale mensenrechtenwetgeving. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde tweemaal over de onmiddellijke vrijlating van Demirtaş, maar de Turkse autoriteiten negeren de uitspraken op schandelijke wijze. Als lid van de Raad van Europa moet Turkije zich houden aan de uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en Demirtaş onmiddellijk vrijlaten”, duidelijke taal van Jennifer Clement, voorzitter van PEN International, in een statement eerder deze week.

Laat Selahattin Demirtaş vrij!

Voor PEN Vlaanderen is Turkije een prioritair land: we vestigen regelmatig de aandacht op schrijvers en journalisten die er de laatste jaren zonder duidelijke aanklacht werden opgepakt of gevangen werden genomen. We delen bij deze de oproep van PEN International om Demirtaş vrij te laten en dringen er bij de Turkse autoriteiten op aan om al degenen die worden vastgehouden omdat ze vreedzaam hun mening uitten, vrij te laten, onder wie Ahmet Altan (erelid van PEN Vlaanderen) en Nedim Türfent.  

Demirtaş blijft schrijven

Opmerkelijk: terwijl hij in de gevangenis zat, schreef Demirtaş een verzameling korte verhalen met de titel ‘Seher’ (‘Dageraad’), die meteen een bestseller werd en in tal van talen werd vertaald, en ook de PEN Translates-prijs kreeg van de Engelse PEN. Zijn nieuwste boek ‘Devran’ (‘Overdracht’) werd in 2019 gepubliceerd.

(c) foto Demirtaş: PEN International