Schrijver Martysievič en vertaler Kalackaja onder vuur in Belarus

In Belarus (Wit-Rusland) worden steeds meer journalisten en auteurs bedreigd, geïntimideerd, opgepakt en na schijnprocessen veroordeeld tot gevangenisstraffen. President Loekasjenko pakt het protest hard en brutaal aan.

Op de eerste dag van de lente was het Wereld Poëziedag. Hoewel poëzie de kracht heeft om mensen bij elkaar te brengen, om muren te slopen en over de grenzen heen te verbinden, is de realiteit voor veel schrijvers anders. Ook in Belarus worden schrijvers, journalisten en vertalers die kritisch durven te zijn, hard aangepakt. PEN Vlaanderen belicht twee schrijvers die momenteel in Belarus onder vuur liggen.

Maryja Martysievič krijgt als dichter, schrijver en vertaler te maken met zware intimidatie omdat zij haar pen gebruikt om zich uit te spreken tegen de gecontesteerde presidentsverkiezingen van augustus 2020. Ze is één van de vele Belarussische schrijvers die publiekelijk vecht voor democratie en voor de vrijheid van meningsuiting. Regelmatig worden schrijvers en kunstenaars echter gearresteerd of geslagen. Ze verliezen hun muziekinstrumenten en hun werk. Als lid van de culturele verzetsbeweging blijft Martysievič weerstand bieden tegen onderdrukking door poëzie te schrijven en openbare lezingen en uitvoeringen te houden.

Vertaler Volha Kalackaja werd op 23 maart door een rechtbank in Belarus veroordeeld tot twee jaar huisarrest na een eendaags proces. Kalackaja – die romans van Margaret Atwood, Virginia Woolf, Tennessee Williams en William Golding heeft vertaald – werd in januari voor het eerst gearresteerd nadat ze deelnam aan vreedzame demonstraties in de buurt van Minsk. Ze werd beschuldigd van “kwaadwillig hooliganisme” en werd twee maanden in voorlopige hechtenis gehouden.

Schrijfster Margaret Atwood nam het op voor haar vertaalster: “Het is gruwelijk om te zien dat de Belarussische regering doorgaat met haar wrede aanval op degenen wier enige wens is om in een democratisch land te leven waar hun rechten worden gerespecteerd. Het is bijzonder moeilijk om te zien dat mijn collega-schrijvers en leden van de literaire gemeenschap met vervolging worden geconfronteerd. Ik hoop oprecht dat Volha en al degenen die ten onrechte in Belarus worden vastgehouden, onmiddellijk zullen worden vrijgelaten. “

Samen met PEN International roept PEN Vlaanderen de Belarussische autoriteiten op om onmiddellijk een einde te maken aan aanvallen op schrijvers, kunstenaars en culturele werkers als vergelding voor hun pogingen om hun meningen kenbaar te maken en onrecht te bestrijden.