Nieuwe caselist van PEN International: oorlog, censuur en vervolging

Op 21 maart 2024, Wereld Gedichtendag publiceert PEN International zijn nieuwe caselist waarin de uitdagingen voor schrijvers in wereldwijde conflicten worden belicht en de noodzaak wordt benadrukt om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, met name in oorlogsgebieden.

In de caselist zijn 122 gevallen van schrijvers terug te vinden die wereldwijd te maken hebben met pesterijen, arrestaties, geweld en zelfs de dood. Het gaat onder meer om 26 mensen die gevangen zitten, 23 die aangehouden werden, 22 die worden lastiggevallen, 14 die terechtstaan, 8 die worden vermoord en 6 die worden geconfronteerd met gerechtelijke intimidatie en doodsbedreigingen. Uitgesplitst per regio zijn er 14 gevallen in Afrika, 36 in Noord- en Zuid-Amerika, 24 in Azië/Pacific, 32 in Europa en Centraal-Azië en 16 in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Vijf cases

PEN International vestigt in maart de aandacht op vijf gevallen van vervolgde schrijvers voor wie nu dringend actie moet worden ondernomen:

Maksim Znak (Belarus)

Advocaat, academicus en schrijver Maksim Znak zit een straf van 10 jaar uit in een zwaar beveiligde strafkolonie op valse gronden. Znak werd in januari 2023 voor het laatst gezien door zijn advocaat. Hij wordt sinds 9 februari 2023 incommunicado vastgehouden. Tijdens zijn gevangenschap schreef Znak De Zekameron: Honderd verhalen van achter tralies en wimpers, waarin hij op aangrijpende wijze zijn nieuwe dagelijkse leven beschrijft.

Stuur oproepen naar de autoriteiten van Belarus en dring er bij hen op aan om:

 • Maksim Znak onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten;
 • een einde te maken aan de incommunicado-detentie van Znak en ervoor te zorgen dat hij, in afwachting van zijn vrijlating, wordt vastgehouden onder omstandigheden die voldoen aan de internationale normen voor de behandeling van gevangenen, onder meer door hem toegang te verlenen tot adequate gezondheidszorg en regelmatige communicatie met zijn familie en advocaten.

Adressen:

 • Oleg Matkin (Hoofd van de afdeling voor de uitvoering van straffen van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Republiek Belarus) pismo@din.gov.by
 • Andrei Shved (Procureur-generaal van de Republiek Belarus) info@prokuratura.gov.by
 • stuur kopieën naar de ambassade van Belarus in Brussel: embbel@skynet.be

GUI Minhai (China)

Gui Minhai is dichter, auteur, uitgever, boekhandelaar en lid van het Independent Chinese PEN Centre (ICPC). Hij zit een gevangenisstraf van 10 jaar uit.

Stuur oproepen naar de Chinese autoriteiten en dring er bij hen op aan om:

 • Gui Minhai onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten;
 • ervoor te zorgen dat hij, in afwachting van zijn vrijlating, wordt vastgehouden onder omstandigheden die voldoen aan de internationale normen voor de behandeling van gevangenen, onder meer door hem toegang te verlenen tot adequate gezondheidszorg en regelmatige communicatie met zijn familie en advocaten.

Adressen:

 • Ambassadeur CUI Aimin (Ambassadeur van de Volksrepubliek China bij het Koninkrijk Zweden) political@chinaembassy.se
 • Ambassadeur CHEN Xu (Ambassadeur van de Permanente Missie van de Volksrepubliek China bij de Verenigde Naties in Genève en andere internationale organisaties in Zwitserland) chinamission_gva@mfa.gov.cn
 • Stuur kopieën naar de ambassade van China in Brussel: chinaemb_bel@mfa.gov.cn

Galal EL-BEHAIRY (Egypte)

Galal El-Behairy is een Egyptische dichter en tekstschrijver die bekend staat om zijn kritiek op de autoriteiten. Hij werd in maart 2018 gearresteerd en wordt nog steeds vastgehouden zonder aanklacht of proces, ondanks dat hij in juli 2021 een onrechtvaardige straf van drie jaar heeft uitgezeten. Naar verluidt is hij geslagen en gemarteld in gevangenschap.

Stuur oproepen naar de Egyptische autoriteiten en dring er bij hen op aan om:

 • Galal El Behairy onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten;
 • In afwachting van zijn vrijlating te zorgen voor toegang tot adequate medische zorg en psychologische ondersteuning.

Adressen:

Collectieve zaak van Eritrese schrijvers en journalisten die zonder proces vastzitten

In september 2023 was het 22 jaar geleden dat een groep Eritrese journalisten en schrijvers zonder vorm van proces gevangen werd genomen. Dit zijn hun namen: Dawit ISAAK; Amanuel ASRAT; Said Idris ‘ABU ARE’; Temesegen GHEBREYESUS; Methanie HAILE; Fessehaye ‘Joshua’ YOHANNES; Yousif Mohammed ALI; Seyoum TSEHAYE; Dawit HABTEMICHAEL; Said ABDELKADIR; Sahle ‘Wedi-ltay’ TSEFEZAB; en Matheos HABTEAB.

Stuur oproepen naar de Eritrese autoriteiten en vraag hen:

 • Onthul de verblijfplaats en het lot van alle gedetineerde schrijvers, journalisten, mediawerkers, kunstenaars en critici van de regering.
 • Laat onmiddellijk en onvoorwaardelijk alle willekeurig vastgehouden en verdwenen journalisten, schrijvers, kunstenaars en critici van de regering vrij en geef al degenen die nog in leven zijn adequate medische behandeling.

Adressen:

 • H.E. Isaias Afewerki (President van Eritrea, adres: P. O. Box 257, Asmara, Eritrea, Fax: + 2911 125123, E-mail: (via de permanente missie van Eritrea bij de Verenigde Naties) eritrea@un.int
 • Hon. Yemane Gebremeskel, Minister van Informatie, Adres: P.O. Box 242, Asmara, Eritrea, Tel: +291 124 847, X: @hawelti

Freddy QUEZADA (Nicaragua)

Schrijver, filosoof en academicus Freddy Quezada wordt vastgehouden zonder toegang tot een advocaat of informatie over de redenen van zijn detentie. Volgens openbare berichten en informatie ontvangen door PEN International werd Quezada op 29 november 2023 in zijn huis gearresteerd. De politie informeerde de familie pas vijf dagen na zijn arrestatie over zijn verblijfplaats. Zijn familieleden hebben sindsdien geen contact meer gehad met Quezada.

Stuur oproepen naar de autoriteiten van Nicaragua en vraag hen:

 • Laat Freddy Quezada onmiddellijk vrij en maak een einde aan de vervolging en willekeurige detentie van journalisten, schrijvers en academici;
 • Respecteer in afwachting van Quezada’s vrijlating de internationale mensenrechten voor de behandeling van gevangenen, onder andere door hem toegang te geven tot adequate gezondheidszorg en regelmatige communicatie met zijn familie en advocaten.

Adressen: