Syrische auteur Ahmad Katlesh in PEN-schrijversflat

Ahmad Katlesh

In de PEN-schrijversflat in Antwerpen resideert deze maand Ahmad Katlesh, een Syrische auteur, journalist en stemartiest die in Duitsland woont. Hij schreef al poëzie en een toneelstuk, en is een grote fan van audioteksten. Katlesh zal in de flat werken aan zijn eerste roman.

Ahmad Katlesh (°1988) publiceerde tot nu toe kortverhalen en twee dichtbundels. Zijn eerste boek was een collectie van kortverhalen dat in 2011 in Syria werd gepubliceerd met als title “This Marble Cracked”. Een van de verhalen werd bekroond met de Verhalenprijs van de Palestijnse Auteursvereniging.

In 2012 vluchtte hij naar Jordanië waar hij zijn tweede dichtbundel uitbracht in 2013, “Taste of Bab Sharqi”. In Jordanië werkte hij niet alleen als auteur, maar ook als journalist en redacteur voor verschillende media en publicaties.

In 2015 richtte hij een Arabisch literatuur-audioplatform op met de naam ‘Tiklam’, dat dit jaar meer dan 6 miljoen keer op SoundCloud werd beluisterd. Het kanaal bevat ook literatuur uit verschillende culturen en talen vertaald in het Arabisch. Katlesh licht toe waarom hij dit deed: “Ik geloof dat audioteksten luisteraars en lezers kunnen aanmoedigen om de tekst dieper te lezen. Een audiotekst biedt ook een soort esthetisch element waardoor de luisteraar de tekst beter kan appreciëren”.

In november 2017 kwam hij met een beurs van de Heinrich Böll Stichting naar Duitsland. Daar heeft hij o.a. een bloemlezing van 20 Syrische dichters samengesteld met de titel “Syrische poëzie in ballingschap”.

Ahmad Katlesh is een man die alles lijkt aan te kunnen. Hij schreef een toneelstuk voor een kindervoorstelling, nam deel aan een grootschalige dansvoorstelling, “Ich Die Andern”, en gaf een workshop verhalen vertellen voor Arabische en Duitse kinderen. Hij werkte ook samen met een Duitse performance artist aan Push, een audiovisuele live voorstelling met Arabische en Duitse poëtische teksten en moderne dans. Push werd voorgesteld bij de Centennial-viering van Heinrich-Böll in Duitsland.

Dit jaar kreeg Katlesh een beurs van The Arab Fund for Arts and Culture (AFAC) om zijn onderzoek voort te zetten rond “Geluid als een middel in moderne Arabische poëzie”.

In Antwerpen zal Katlesh verder werken aan zijn eerste roman.