Voorleesmarathon ‘De Amerikaan van Karadj’

Foto Keyvan Shahbazi - (c) Jelmer de Haas

Op vrijdagavond 30 september lezen PEN leden tijdens de NACHT VAN DE CANON #2 een hele avond voor uit het aangrijpende boek De Amerikaan van Karadj, het boek van Keyvan Shahbazi waarin hij zijn ervaringen onder het Iraanse schrikbewind van Khomeini verwerkt. Vanaf 20u schuiven verschillende auteurs aan tijdens een voorleesmarathon om op die manier extra aandacht te vragen voor de situatie van gevangen en gevluchte schrijvers wereldwijd.

Keyvan Shahbazi is adviseur van diverse Nederlandse ministers en columnist van ‘de Volkskrant’. Hij is als cultureel psycholoog verbonden aan de Politieacademie en lid van de Raad van Toezicht van VluchtelingenWerk Nederland. In 1983 vluchtte een toen negentienjarige Shahbazi van Iran naar Nederland om te ontkomen aan het schrikbewind van ayatollah Khomeini. Veertig jaar later verwerkt hij die ervaringen in zijn debuut De Amerikaan van Karadj (Atlas Contact, 2021).

De literaire pers is lovend over het boek.
De Amerikaan van Karadj is een indrukwekkende registratie van de wreedheden van een tiranniek islamitisch regime gezien door de ogen en beleefd door een gevoelige adolescent. (…)Het klimaat van haat en wantrouwen, waarin iedereen op zijn of haar manier probeert te overleven, doet denken aan de Tweede Wereldoorlog en het lot dat de Joden trof, of recenter, aan de machtsovername van Taliban in Afghanistan. Door zijn ervaringen om te zetten in een gefictionaliseerd, bijna documentair portret van een slachtoffer van religieus extremisme, brengt auteur Keyvan Shahbazi de gevolgen hiervan huiveringwekkend dichtbij’, aldus De Telegraaf.

NACHT VAN DE CANON #2

Op vrijdag 30 september opent de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde (KANTL) opnieuw de deuren voor een literair-muzikale nocturne.

In het bureau van de directeur lezen verschillende leden van PEN Vlaanderen vier uur lang voor uit het boek van Shahbazi.

Het boek wordt om 20u ingeleid door Shahbazi zelf. Journalist en KANTL-lid Kristien Bonneure interviewt Shahbazi die het eerste deel van het boek voor zijn rekening neemt.

Kom die avond langs naar KANTL in Gent en geniet ook van het geweldige programma van DE NACHT VAN DE CANON #2.

Literaire en muzikale klinkende namen bestijgen er de bühne vanaf 20u tot 2u ’s nachts:

Raf NjoteaDelphine Lecompte Joost Oomen Peter Terrin Maud Vanhauwaert Gerard Herman Ibe Rossel Keyvan Shahbaz Jonas Bruyneel Tülin ErkanDouglas Firs (solo) IKRAAAN Les Âmes Perdues Sophia Ammann Orphan Fairytale Sadig El Gibril

Literaire cowboy, Christophe Vekeman, gidst je door de wandelgangen en de nacht.

Ontdek het volledige programma op de website van KANTL.

Wat | NACHT VAN DE CANON #2
Waar |KANTL, Koningstraat 18, Gent
Wanneer | vrijdag 30 september van 20u tot 2u
Tickets | 19 euro vvk (kansentarief mogelijk) | 25 euro aan de kassa
Info & tickets

Coverfoto Keyvan Shahbazi © Jelmer de Haas