15 november: Dag van de Gevangen Schrijver

Beste PEN-lid
Beste Collega

 Mogen wij 5 minuutjes van je tijd vragen. 5 minuutjes die levensbelangrijk zijn.

Het is vandaag 15 november: Dag van de Gevangen Schrijver.  Op die dag vraagt PEN wereldwijd aandacht voor schrijvers en journalisten die in de cel zitten, vervolgd worden of vermoord werden omdat ze van hun recht op vrije meningsuiting gebruik maken.

Schrijven en de macht bevragen is geen vrijblijvende bezigheid. Onlangs merkte CNN-journalist Jim Acosta dat nog. Na kritische vragen over het Rusland-onderzoek werd hij door Trump ‘een vijand van het volk genoemd’ en verloor hij zijn accreditatie voor het Witte Huis. Veel erger verging het Jamal Khashoggi, journalist en columnist voor The Washington Post. Hij werd op 2 oktober jl. in het consulaat van Saudi-Arabië in Istanbul vermoord.

Zijn wij machteloos bij al dat onrecht? Nee. Honderden schrijvers, journalisten en bloggers wereldwijd maken samen met PEN een vuist. Dat levert resultaat op. Drie gevangen auteurs rond wie we vorig jaar actie voerden zijn nu vrij.

Wil jij vandaag mee actie voeren rond Miroslava Breach Velducea uit Mexico? Deze 54-jarige journaliste uit Mexico werd vorig jaar op 23 maart koelbloedig vermoord. Ze onderzocht de band tussen lokale politici en drugskartels.

Via deze link vind je een brief waarin we over haar case uitleg vragen aan de President, de Minister van Binnenlandse Zaken en de Speciale Aanklager. Wil je de brief per mail sturen naar de adressen hieronder? Je hoeft enkel de eerste zin aan te passen aan jouw situatie (schrijver, dichter, lid van PEN) en onderaan je naam toe te voegen. Graag ook een seintje aan ons als je actie ondernomen hebt.

Veel dank uit naam van al de gevangen schrijvers.

Erik Vlaminck, Voorzitter PEN Vlaanderen
Peter Theunynck en Ine Van Agtmaal (PEN-WiPC Vlaanderen)

E-mailadressen:

enrique.penanieto@presidencia.gob.mx

secretario@segob.gob.mx

ricardo.najera@pgr.gob.mx