3 mei: Dag van de Persvrijheid

In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 3 mei uitgeroepen tot Werelddag van de Persvrijheid. Elk jaar worden op die manier wereldwijde schendingen van de persvrijheid onder de aandacht gebracht. Die dag staan we ook stil bij het grote belang dat persvrijheid en journalistiek hebben als fundamenten van ons democratisch bestel.

difference-day-logoHet Brussels Platform for Journalism, een samenwerkingsverband tussen Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, en Erasmushogeschool Brussel, organiseert samen met Bozar – Paleis voor Schone Kunsten, de Evens Stichting en iMinds Difference Day – Europees Gala voor vrijheid van meningsuiting. Dit evenement zal voortaan elk jaar plaatsvinden in Brussel, te beginnen op 3 mei 2015. Tal van journalistieke en academische koepels en organisaties, media, Europese en wereldwijde instellingen en stichtingen werken hier aan mee.

De recente dramatische aanslagen op de vrijheid van meningsuiting in Parijs, Kopenhagen, Dhaka … verlenen dit initiatief een grote urgentie. Centraal staat daarbij (internationale en Europese) journalistiek in relatie tot persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, kwaliteit en creativiteit. Vrijheid van meningsuiting impliceert echter tegelijk respect voor de mening van anderen. Zij erkent de verscheidenheid van mensen en overtuigingen. De vrijheid van meningsuiting bevestigen staat daarom gelijk aan het erkennen van diversiteit. Voor ons is World Press Freedom Day tegelijk Difference Day.

Het programma van 3 mei omvat een namiddaggedeelte met films en debatten, en een avondgedeelte, opgebouwd rondom vier prijzen, op mondiaal, op Europees en op Brussels niveau. Het programma vind je hier. Ook onze PEN-flatgast Maxim Efimov (Rusland) neemt deel aan het programma.