Afghanistan: PEN-lid en activiste opgesloten

Foto: Courtesy of PEN Afghanistan

PEN International is zeer bezorgd over het bericht dat de vooraanstaande vrouwenrechtenactiviste en PEN-lid , Zholia Parsi, op 27 september 2023 werd aangehouden door de Taliban in Kabul. PEN roept op tot haar onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating en vragen de Taliban onmiddellijk een einde te maken aan de voortdurende onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting.

Op 27 september 2023 zou Zholia Parsi door leden van de Taliban zijn aangehouden en uit haar huis in Kabul zijn meegenomen, waarbij volgens berichten in de media ook haar mobiele telefoons, documenten en andere persoonlijke bezittingen werden meegenomen.

De willekeurige arrestatie van PEN-lid en activiste Zholia Parsi is slechts het meest recente voorbeeld van de onderdrukking van vrouwen onder het Taliban-regime. Er is een alarmerende escalatie in het gebruik van willekeurige detentie om mensen het zwijgen op te leggen. Een andere prominente voorvechter van onderwijs voor meisjes, Matiullah Wesa, wordt nog steeds vastgehouden, meer dan zes maanden nadat hij voor het eerst werd gearresteerd op 27 maart 2023.

Meer informatie vindt u hier.

I