Ahmet Altan vrijgelaten uit de gevangenis in Turkije

Geweldig nieuws bereikte ons op 14 april jl.: schrijver en journalist Ahmet Altan (71), erelid van PEN-Vlaanderen, heeft de Turkse gevangenis mogen verlaten en is op dit moment onderweg naar Istanbul.

Op 23 september 2016, in de nasleep van de mislukte coup tegen president Erdoğan, werd Ahmet Altan gearresteerd. Hij werd ervan beschuldigd “subliminale boodschappen te hebben gegeven om de coupplanners aan te moedigen”. Altan werd beschuldigd van steeds veranderde zaken, van ‘poging tot staatsgreep’ tot ‘terrorisme’, en kreeg een gevangenisstraf van tien jaar en zes maanden wegens ‘het helpen van een terroristische organisatie zonder lid daarvan te zijn’. Zijn ‘misdaad’: een vrije schrijver zijn en een intellectueel met een rechte rug.

In 2019 werd Achmet Altan veroordeeld tot onvoorwaardelijk levenslang. Later werd hij dan weer door het Turkse Hof van Cassatie vrijgesproken van het schenden van de grondwet, maar werd hij wel veroordeeld tot 15 jaar gevangenis voor het steunen van de Gülen-beweging. 

Vrijlating

Op woensdag 14 april vernietigde het Turkse Hof van Cassatie dat vonnis uit 2019. Een dag eerder had het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al bepaald dat er geen bewijs was tegen Altan. Altan werd onmiddellijk vrijgelaten uit de gevangenis en keerde terug naar Istanbul.

Het is intussen de derde keer dat hij wordt vrijgelaten. De twee vorige keren was dat van zeer korte duur. Laten we hopen dat driemaal scheepsrecht is!

De bekende Turkse auteur is nooit gezwicht voor het Turkse regime dat de onafhankelijke pers het zwijgen oplegt. Altan bleef vrij, vliegend op de vleugels van zijn geest. In de gevangenis schreef hij het aangrijpende boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien‘, dat PEN Vlaanderen actief promoot. Gelukkig is deze titel geen waarheid geworden!