Allen naar het Passa Porta Festival 2013!

PEN Vlaanderen is partner van het Passa Porta Festival van 20 tot 24 maart. Onze highlights:

Het PEN-dispuut “Europa en de postkoloniale wereld” (24/3, 12u)
Tahar Ben Jelloun & Isabelle Durant in gesprek over de politieke en culturele uitdagingen in de relatie tussen de EU en de postkoloniale wereld. Presentatie: David Van Reybrouck. Moderator: Walter Zinzen.

“Het hoogtepunt van de ochtend”, schreven ze bij Passa Porta. En dan wisten ze nog niet dat we op dat moment ook nog het nieuwe PEN-jaarboek gingen voorstellen en uitdelen!

Schrijven aan Afrika (24/3, 13u)
Alphonse Muambi (Congo), Babah Tarawally (Sierra Leone), Jean Bofane (Congo) en Sayadin Hersi (Somalië) wonen, schrijven en publiceren in Nederland of België. Wat zijn hun dromen en hun inbreng voor de toekomst van het zwarte continent?
Gastvrouw: Olivia Rutazibwa

Eindelijk bevrijd (24/3, 16u)
Advocaat Simon Gronowski en beeldend kunstenaar Koenraad Tinel waren kinderen tijdens WOII. De een Jood, de ander zoon van een nazigezind flamingant. Recent vonden ze elkaar en werden vrienden. Gronowski tekende hun onwaarschijnlijke verhaal op in Eindelijk bevrijd, met prachtige tekeningen van Tinel en een essay van David Van Reybrouck (interview).

Writers for peace (21/3, 20u)
De Algerijn Boualem Sansal en de Chinees Liao Yiwu: twee auteurs van wereldformaat die zich actief inzetten voor de vrede. Ze praten over de rol die politici en schrijvers samen kunne opnemen in de strijd voor meer vrede en democratie. Gastvrouw: Catherine Vuylsteke.

De omwegen van Jeroen Theunissen (24/3, 17u)
Onze eigenste Jeroen (de man van de PEN-flash en het PEN-jaarboek) is te bescheiden om het zelf te zeggen, maar wij kijken uit naar de presentatie van zijn roman De omwegen. Samen met Jeroen van Rooij en Saskia De Coster praat hij over hoe ze hun wereldbeeld in fictie vertalen. Gastheer: Jos Geysels.

Het volledige festivalprogramma staat op www.passaporta.be.