Dag van de Persvrijheid: Verdedig de persvrijheid in Gaza

Image credit (PEN International): Anas-Mohammed (Shutterstock)

Ondanks het stijgende aantal doden, de vernielingen en de berichten over schrijnende wreedheden, riskeren journalisten in Gaza hun leven om over de oorlog te berichten. Het doelbewust aanvallen van journalisten en willekeurige aanvallen waarbij journalisten gedood of gewond worden, zijn oorlogsmisdaden. Alle verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen. Het beschermen van de persvrijheid en het waarborgen van de veiligheid van journalisten is fundamenteel in tijden van oorlog en essentieel om het publiek te voorzien van accurate en tijdige informatie.

Burhan Sonmez, voorzitter van PEN International

Zes maand geleden begon hetmeedogenloze bombardement op Gaza door het Israëlische leger als reactie op een door Hamas geleide aanval op Israël op 7 oktober 2023. Er zijn schendingen van internationale mensenrechten en oorlogsmisdaden. Vele journalisten stierven in Gaza en de persvrijheid is niet langer gegarandeerd.


Kom jij in actie?

Neem op de Werelddag voor Persvrijheid contact op met de regeringsleider/minister van Buitenlandse Zaken van jouw land en dring aan op onmiddellijke actie om journalisten te beschermen en te zorgen voor onbelemmerde berichtgeving over de oorlog in Gaza. Vraag hen om:

  • Alle partijen in het conflict publiekelijk op te roepen om de veiligheid van journalisten te garanderen en alle aanvallen op journalisten onmiddellijk en grondig te onderzoeken.
  • Roep de Israëlische autoriteiten op om te stoppen met het lukraak en opzettelijk doden van journalisten.
  • Roep de Israëlische en Egyptische autoriteiten op om internationale journalisten onafhankelijke toegang te verlenen tot Gaza, en te zorgen voor een veilig vertrek uit Gaza van journalisten die willen evacueren.
  • Steunen snelle, transparante en onafhankelijke onderzoeken naar de moord op alle journalisten en een einde maken aan het langdurige patroon van straffeloosheid bij het doden van journalisten door de Israëlische strijdkrachten.
  • Roep publiekelijk op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren om alle burgers, inclusief journalisten, te beschermen.

Ten minste 97 journalisten gedood


Volgens het Committee to Protect Journalists (CPJ) zijn er tussen 7 oktober 2023 en 25 april 2024 ten minste 97 journalisten en mediawerkers gedood: 92 Palestijnen, twee Israëliërs en drie Libanezen, de dodelijkste periode voor journalisten ooit. Daarnaast zijn er 16 journalisten gewond geraakt, 4 vermist en 25 gearresteerd. CPJ uitte met name zijn bezorgdheid over een duidelijk patroon van aanvallen op journalisten en hun families door het Israëlische leger.

Lees meer over de persvrijheid in Gaza.