De wereldwijde gemeenschap van PEN veroordeelt boekverboden

“In het licht van de toenemende censuur moeten we weerstand bieden aan de tirannie van zij die de stemmen van andersdenkenden en de waarheid het zwijgen willen opleggen. Door boekverboden proberen de autoriteiten de essentie van vrijheid te verstikken, maar we moeten voet bij stuk houden. Laat literatuur ons schild zijn tegen onderdrukking, een baken van veerkracht in de duisternis.”

Burhan Sonmez, voorzitter van PEN International

Op Wereldboekendag stellen PEN International en haar centra de alarmerende toename van het aantal boekverboden wereldwijd aan de kaak, waaronder in Belarus, Brazilië, China, Hongarije, Rusland, Turkije en de VS, waar autoriteiten proberen afwijkende meningen en kritiek te smoren door literatuur te censureren, schrijvers te vervolgen en onwelgevallige waarheden de kop in te drukken.

De PEN International Case List 2023/2024, belicht de terugkerende patronen en strategieën die regeringen gebruiken om boeken te verbieden, auteurs te censureren en de publicatie, het lezen en de verspreiding van hun werk te verhinderen.

Meer lees je op de website van PEN International.