Dialoog tussen PEN Rusland en PEN Oekraïne

Pen Vlaanderen onderschrijft internationale verklaring tegen de vernietigende rol van propaganda

PEN International, de wereldwijde schrijversorganisatie die opkomt voor vervolgde schrijvers en journalisten en voor vrije meningsuiting, heeft in verband met de escalatie in Oost-Oekraïne een verklaring opgesteld. Deze is wereldwijd door vele prominente schrijvers ondertekend, onder wie Mario Vargas Llosa, György Konrad en Tomas Tranströmer.

PEN maakt zich zorgen over de propaganda die in deze oorlog een vernietigende rol speelt en over een aantal Russische wetten tegen onder meer andere visies op de Russische geschiedenis en raadpleging van websites. De enige werkelijke veiligheid, stelt de verklaring, ligt in de mogelijkheid tot vrije meningsuiting en openlijke publieke dialoog. Journalisten staan hierbij vaak in de frontlinie.

De vicevoorzitter van PEN Rusland, Ludmila Ulitskaya, noemde de propaganda ‘leugens die geesten vergiftigen die geen andere informatiebron hebben’. Aleksandra Hnatiuk van PEN Oekraïne sprak van ‘propaganda die vijanden kweekt’

PEN Vlaanderen behoort tot de ondertekenaars van de volledige verklaring die als bijlage bij dit bericht zit. Zij verwelkomt deze weken de jonge Russische schrijfster Maria Ulyanova (die zich beschikbaar houdt voor interviews en andere uitnodigingen) in haar PEN-flat en houdt met het Observatorium een vinger aan de pols van de pers.

Verklaring PEN INTERNATIONAL: Stockholm statement