Dichters opsluiten in een cel is een disproportionele actie

Foto by Suvan Chowdhury (Pexels)

Artieste Hind El-Jadid werd zaterdag 6 januari zes uur opgesloten in een cel nadat ze tijdens het Vlaamse volksfeest voor de start van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie pro-Palestijnse boodschappen verkondigde. PEN Vlaanderen vindt het opsluiten van artiesten een disproportionele actie en vindt dat het vrije woord op het podium gegarandeerd moet blijven. 

Hind Eljadid was gevraagd om tijdens de openingsshow Zie ons doen een haiku voor te lezen van Herman Van Rompuy. Ze las geen haiku, maar greep het moment aan om een oproep te doen voor solidariteit met het Palestijnse volk. De microfoon van Eljadid werd gedimd en ze werd van het podium geleid door de politie. Ze werd zes uur opgesloten in een cel en moet een boete betalen voor het verstoren van de openbare orde. Eljadid verklaart zelf in interviews correct behandeld te zijn geweest door de ordediensten. De interventie van Eljadid werd uit de tv-opnames van de show geknipt.

PEN Vlaanderen vindt de reactie van de ordediensten disproportioneel. Het vrije woord moet gegarandeerd blijven, zonder het risico in een cel te belanden.