Drie PEN-auteurs op Het Betere Boek

Het Betere Boek
Het Betere Boek
Het Betere Boek 2019, met twee PEN-auteurs

Op 12 oktober vindt in Gent weer het literaire festival Het Betere Boek plaats. U ontdekt er een rijk palet van auteurs uit binnen- en buitenland met verhalen over en visies op de Middellandse Zee. Literair curator Sigrid Bousset stelde een programma samen waarin zowel onze drang naar vakantie als de bittere realiteit van de regio vervat zit.

Het verhaal van deze veelbesproken zee is ook een politiek verhaal, met steden en havens die getuigen van een intense geschiedenis en actualiteit, wegen over land en zee die ons herinneren aan onophoudelijke migratiestromen. Geen wonder dus dat u ook PEN-auteurs in het programma aantreft.

Items met PEN-gasten op Het Betere Boek:

De Middellandse Zee inspireert onze festivalgasten: Burhan Sönmez
13.30u – De Krook

Verdiep je de hele middag lang in de Middellandse Zee. Tijdens een levendig praatprogramma passeren allerlei gasten de revue om te vertellen over hun meest betekenisvolle plek aan de Middellandse Zee. Welke plek heeft hen geïnspireerd? Welke tekst uit de wereldliteratuur raden ze daarbij aan? Burhan Sönmez is een rasechte verhalenverteller uit Turkije (zie ook info verder). Presentatie: Dirk Leyman

Burhan Sönmez en Rachida Lamrabet: Turkije gisteren & vandaag
16-17u – De Krook – De Blauwe Vogel

Burhan Sönmez’ ‘Istanbul Istanbul’ is een indrukwekkende universele roman over pijn en wreedheid, liefde en vriendschap, dood en overleven in het ondergrondse en bovengrondse Istanbul. Sönmez, internationaal geprezen intellectueel en bestuurder van PEN International, komt speciaal uit Istanbul naar Gent voor een gesprek over het Turkije van gisteren en vandaag. Hoe kijkt deze rasechte verhalenverteller naar zijn moederland, dat hij ontvluchtte om er jaren later weer naar terug te keren? Advocate en schrijfster Rachida Lamrabet, bestuurder van PEN Vlaanderen, gaat met Sönmez in gesprek.

Poëzie en muziek uit de Arabische wereld: Osama Abdulrasol begeleidt 5 Arabische stemmen
17-18u – Minard

Poëzie is dé expressievorm bij uitstek in de Arabische wereld. Ontdek vijf Arabische stemmen uit verschillende hoeken van de Middellandse Zee, die haast allemaal al jaren in België wonen en toch onbekend blijven. Ze presenteren hun werk in het Arabisch, met projecties in het Nederlands. De Iraakse muzikant Osama Abdulrasol begeleidt hun bloemlezing op zijn betoverende qanun.

Dichters: Taha Adnan (Marokko), Fatena Al-Ghorra (Palestina, PEN-auteur), Ghayath Almadhoun (Palestina-Syrië), Emad Fouad (Egypte), Hoshang Ossi (Syrië/Koerdistan, PEN-auteur). Presentatie: Brigitte Herremans

  • Fatena Al-Ghorra is een talentrijke dichter, die geboren is in de bezette Palestijnse gebieden. Ze was radiomaakster voor het nieuwsagentschap Wafa. Ze publiceerde er ook vier dichtbundels. In 2009 vluchtte Al-Ghorra voor de gewelddadige acties van Hamas en vond een nieuwe thuishaven in Antwerpen. In haar werk staan de pijnlijke ervaringen en de vervreemding van het Palestijnse individu (in haarzelf) centraal.
  • Hoshang Ossi is een Koerdische dichter, schrijver en journalist die sinds 2010 in Vlaanderen verblijft. Hij werkte als journalist bij de Koerdische televisiezender ROJ TV en bij het Koerdische tijdschrift Sorgel. Na bedreigingen door het Syrische regime ontvluchtte hij het land in 2009.

En ook nog …
Naast deze auteurs kunt u ook genieten van (o.a.): Stefan Brijs, Gerda Dendooven, Thomas Siffer, Ilja Leonard Pfeijfer, en anderen!

Info
Het Betere Boek vindt dit jaar plaats op 2 locaties in Gent: de Minard en stadsbibliotheek De Krook. Ga naar info & tickets.