Drie PEN-auteurs op Het Betere Boek

Het Betere Boek

Op 12 oktober vindt in Gent weer het literaire festival Het Betere Boek plaats. U ontdekt er een rijk palet van auteurs uit binnen- en buitenland met verhalen over en visies op de Middellandse Zee. Literair curator Sigrid Bousset stelde een programma samen waarin zowel onze drang naar vakantie als de bittere realiteit van de regio vervat zit.

Het verhaal van deze veelbesproken zee is ook een politiek verhaal, met steden en havens die getuigen van een intense geschiedenis en actualiteit, wegen over land en zee die ons herinneren aan onophoudelijke migratiestromen. Geen wonder dus dat u ook PEN-auteurs in het programma aantreft.

Hoshang Ossi is een Koerdische dichter, schrijver en journalist die sinds 2010 in Vlaanderen verblijft. Hij werkte als journalist bij de Koerdische televisiezender ROJ TV en bij het Koerdische tijdschrift Sorgel. Na bedreigingen door het Syrische regime ontvluchtte hij het land in 2009. Ossi zal voorlezen uit eigen werk en wordt daarbij muzikaal begeleid door de Iraakse qanunspeler Osama Abdulrasol.

Fatena Al-Ghorra is een talentrijke dichter, die geboren werd in de Palestijnse bezette gebieden. Ze was radiomaakster voor het nieuwsagentschap Wafa en publiceerde er vier dichtbundels, waaronder ‘Ellay’ en ‘Gods Bedrog’. 2012 was een belangrijk hoogtepunt in haar literaire carrière: ze kreeg toen de El Hizjraprijs voor poëzie. In 2009 vluchtte Al-Ghorra voor de gewelddadige acties van Hamas en vond een nieuwe thuishaven in Antwerpen. In haar werk staan de pijnlijke ervaringen en de vervreemding van het Palestijnse individu (in haarzelf) centraal – en deze zal ze ook tijdens Het Betere Boek met u delen.

Rachida Lamrabet is een Vlaamse auteur en juriste van Marokkaanse origine. Haar debuut ‘Vrouwland’ uit 2007 was meteen een schot in de roos, het werd bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. Een jaar later won ze met ‘Een kind van God’ de BNG Literatuurprijs. Lamrabet schrijft ook voor theater — haar ‘Belga’ uit 2007 werd genomineerd voor de vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten van KANTL. In 2017 kreeg haar essay ‘Zwijg, allochtoon’ veel media-aandacht.

Bij Polis verscheen in september 2018 Lamrabets nieuwste boek ‘Vertel het iemand’. Hierin beschrijft Lamrabet lyrisch én genadeloos de zoektocht van een jonge Berber naar een onbereikbare waarheid. Via dagboekfragmenten toont Lamrabet ons de oorlogsgruwel en het racisme.

En ook nog …
Naast deze auteurs kunt u ook genieten van (o.a.): Stefan Brijs, Gerda Dendooven, Thomas Siffer, Ilja Leonard Pfeijfer, en anderen!

Info
Het Betere Boek vindt dit jaar plaats op 2 locaties in Gent: de Minard en stadsbibliotheek De Krook. Info & tickets op https://hetbetereboek.be.