Duizenden gevangenen bedreigd door COVID-19 in Turkije

Alle gelobby ten spijt zijn mensen die in Turkije vastzitten omwille van een opiniedelict, uitgesloten van een nieuwe amnestiemaatregel. Ahmet Altan bijvoorbeeld die bovendien omwille van zijn leeftijd bijzonder kwetsbaar is voor het nieuwe coronavirus.

In Turkije is afgelopen maandag de zgn. Amnestie-wet gestemd waardoor tot 100.000 gevangenen in het licht van de COVID-19-pandemie worden vrijgelaten. Desalniettemin zouden vele andere gevangenen, vaak in overbevolkte gevangenissen, ook in aanmerking moeten komen voor vrijlating.

Amnesty International’s Turkse campagnevoerder, Milena Buyum zei: “Hoewel alle stappen welkom zijn om de chronische overbevolking in de Turkse gevangenissen te verminderen, is het zeer teleurstellend dat de tienduizenden gevangenen in voorlopige hechtenis – een maatregel die alleen mag worden gebruikt als er geen alternatieven voor hechtenis zijn – niet in overweging zullen worden genomen voor vrijlating.
Degenen die in oneerlijke processen veroordeeld zijn onder de zogenaamde antiterrorismewetten van Turkije, zijn nu mogelijk ook veroordeeld tot infectie door deze dodelijke ziekte.”

De Turkse minister van Justitie deelde recent mee dat 17 gevangenen in vijf gevangenissen COVID19 hadden opgelopen en dat drie gevangenen in open gevangenissen waren overleden.

Milena Buyum riep namens Amnesty de Turkse regering op om onmiddellijk de gevangenen vrij te laten die alleen maar werden opgesloten omdat ze hun vreedzame mening hebben geuit. Eén daarvan is PEN-erelid Ahmet Altan, die een gevangenisstraf uitzit voor zijn steun aan de Turkse Gülen-beweging.

Lees het volledige verslag van Amnesty International.