Educatief pakket van Amnesty International en PEN Vlaanderen

PEN Vlaanderen en Amnesty International ontwikkelden samen een educatief pakket over de vrijheid van meningsuiting dat je kan gebruiken in de klas. De tekst hieronder staat op de site van Amnesty International. Je kunt op die plek ook ons educatief pakket downloaden.  
PEN Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van PEN International. Die vereniging promoot literatuur en komt net als Amnesty International op voor vrije meningsuiting overal ter wereld. Met het gratis downloadbaar educatief pakket over vrijheid van meningsuiting dat beide organisaties ontwikkelden voor leerkrachten, kan je onmiddellijk aan de slag in de klas. Je vindt er acht verschillende werkvormen, achtergrondinformatie over het recht op vrije meningsuiting en handige bijlagen zoals de plaats van het pakket in de eindtermen.


Schrijvers in de gevangenis omwille van wat ze schrijven? Nee, dan komen wij in opstand. Resoluut. Want dat kan niet. De vrijheid van meningsuiting is de basis van de democratie.  Maar welke grenzen zijn er aan die vrijheid van meningsuiting? Wanneer gaat iemand over de schreef? Of is het recht op vrije meningsuiting juist absoluut en onwrikbaar? Is er wel een schreef? Lastige vragen. Maar wel essentieel. Niet alleen in verre landen en repressieve regimes, maar ook hier en vandaag bij ons. Mag iemand kwetsen? Mag een schrijver een god beledigen? Zijn immorele uitspraken ook illegale uitspraken? PEN OP SCHOOL heet het educatief pakket dat wij hebben samengesteld. Dat bestaat uit online filmpjes, een rollenspel en auteursbezoeken in de klas. Een mooi geheel, waaruit u vrijelijk kan kiezen. Veel succes met PEN OP SCHOOL! David Van Reybrouck voorzitter PEN Vlaanderen