Een band tussen PEN-Vlaanderen en het Joseph Rothgenootschap

 

Joseph Roth (1894 – 1939) was een Joods-Oostenrijks schrijver en journalist. Zijn werk wordt nog steeds veel gelezen en hoog gewaardeerd. Van 1933 tot aan zijn dood in 1939 leefde Roth, op de vlucht voor het naziregime, in ballingschap. Hij verbleef o.a. in Parijs, Oostende en Amsterdam.

Het Nederlandstalige Joseph Rothgenootschap (gelieerd met het internationale Joseph Roth Gesellschaft uit Wenen) zorgt ervoor dat het werk van Roth in Nederland en Vlaanderen onder de aandacht blijft. O.a. tal van hedendaagse schrijvers zijn lid van dit genootschap dat regelmatig literaire manifestaties organiseert.

In de geest van Roth, en zijn levensloop indachtig, besloot het bestuur van het genootschap om een band met PEN-Vlaanderen aan te gaan. Buitenlandse auteurs die door PEN-Vlaanderen gesteund worden zullen regelmatig een podiumplek krijgen op de manifestaties die het Joseph Rothgenootschap inricht.

De Koerdische dichter, schrijver en journalist Ossi Hoshang bijt op vrijdag 27 juli de spits af. Om 15u vindt dan in Oostende in het Atelier Yves Velter een hommage aan Joseph Roth plaats. De manifestatie kadert in het festival Theater aan Zee. Ossi Hoshang zal er het podium delen met o.a. Elvis Peeters, Heleen Debruyne, Koen Peeters en Gerda Dendooven. De opbrengst van de activiteit wordt aan PEN-Vlaanderen geschonken. En, gelukkig en helaas, de voorstelling is reeds weken volledig uitverkocht.

Hier vind je de hommagepagina van Theater Aan Zee.