Egypte: dichter Ahmed Douma vrijgelaten!

De Egyptische dichter en activist Ahmed Douma werd na meer dan tien jaar willekeurige gevangenisstraf vrijgelaten.

Op 19 augustus ontving Douma samen met vier andere politieke gevangenen een presidentieel pardon. Douma zat sinds 2013 gevangen nadat hij te maken kreeg met verzonnen aanklachten vanwege zijn kritische opvattingen over de regering. Terwijl hij gevangen zat, werd hem het recht op een eerlijk proces ontzegd, werd hij gemarteld, mishandeld, onderworpen aan langdurige eenzame opsluiting en werd hem de toegang tot essentiële medicijnen ontzegd. In reactie op zijn vrijlating vertelde Ahmed Douma aan PEN International het volgende:

“Ik heb meer dan twaalf en een half jaar in de gevangenis gezeten, en elke keer [hoewel ik word vrijgelaten] kan ik niet gelukkig zijn vanwege degenen die ik achterlaat [in de gevangenis]. Ik wenste dat dit deze keer niet het geval was, maar helaas gebeurde het opnieuw. Ik hoop dat we allemaal weer gelukkig kunnen zijn en stappen kunnen zetten in de richting van collectief herstel. […] Misschien keer ik terug naar het schrijven en de poëzie en ga ik mij wijden aan datgene waar ik graag mijn tijd mee doorbreng.”

PEN International is tevreden met de vrijlating van Douma, maar roept de Egyptische autoriteiten om onmiddellijk iedereen vrij te laten die gevangen zit vanwege zijn uitoefening van het recht op vrijheid van meningsuiting, waaronder schrijver Alaa Abd El-Fattah en dichter Galal El-Bahairy. PEN International vraagt ook om een einde te maken aan het harde optreden van de regering tegen de vrijheid van meningsuiting.

Het volledige persbericht van PEN International leest u hier.