Gedichtendag op 29 januari: dichtbundel Ontdooid met Mustafa Kör

“Hier leven wij / speciaalste der logés /
Geankerd in marges / honorabel verzorgd /
en altijd weer be, ge, leid / Zorg op maat voor /
mateloos zorgelozen als / wij gestrande engelen.”
(Mustafa Kör)

campagnebeeld
Donderdag 29 januari is het naar jaarlijkse gewoonte Gedichtendag. Op deze hoogdag van de poëzie stellen we de lezer graag een wel heel bijzonder poëzieproject van VFG vzw voor: Ontdooid. Drie schrijvers, Mustafa Kör, David Troch en Ivo Konings, begeleidden 25 dichters-in-spe bij het schrijven van hun eigen ultieme gedicht rond het thema ‘leven met een handicap’. De bundel met een selectie van die teksten geschreven door dichters met of zonder handicap, chronisch ziek of invalide, verscheen op 3 december 2014, de Internationale Dag van Personen met een Handicap. Ontdooid, onbeperkte poëzie is een unieke collage van verschillende ’buitengewone’ mensen met hun eigen benadering en kijk op de dingen. De bundel werd tevens zo toegankelijk mogelijk gemaakt door middel van enkele hertaalde teksten voor personen met een verstandelijke beperking, een leesbaar lettertype voor slechtzienden en een audioversie.

“Ontdooid is een goed gekozen metafoor. De organisatie wil dat vooroordelen en stigma’s wegsmelten. Maar tegelijkertijd wil ze niet dat de politiek deze bevolkingsgroep – en zijn nijpende noden – in de diepvriezer stopt.” De Morgen, 29-11-14

Peter van het project is ervaringsdeskundige en schrijver Mustafa Kör. In zijn voorwoord heeft hij het over de ‘wegkijkblik’ van het publiek als het om mensen met een beperking gaat en pleit hij voor ‘waardigheid’. Kör komt op deze voorstelling het project toelichten.
Verder zullen Magda Janssens en Renata Danssaert hun gedicht komen voorstellen. Magda Janssens (1954) heeft CVS en een bipolaire stoornis. Ze is al zes jaar creatief bezig in de academie. Haar motto: “Kunst is een veilig tentje, waarin ik kan schuilen en waarin ik mijn leven kan helen.” Renata Danssaert (1971) lijdt aan fibromyalgie en een autismespectrumstoornis. Ze werkt in een kinderdagverblijf, schrijft, tekent en schildert. Ze schreef voor de bundel het gedicht ‘Warmte in ijs gesmolten’.

Sven Peeters (PEN Vlaanderen) gaat in gesprek met de gasten.

Praktisch: donderdag 29 januari om 14u in boekhandel De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen.

VFG vzw is een Vlaamse erkende socio-culturele vereniging van personen met een handicap, langdurig zieken, invaliden, familie en vrienden. VFG streeft naar volwaardig burgerschap voor personen met beperkingen. Info: www.vfg.be