Grote zorgen om lot Svetlana Alexijevitsj

(c) foto Svetlana Alexijevitsj: Ulf Andersen

Afgelopen week raakte bekend dat Svetlana Alexijevitsj, de Wit-Russische auteur en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, wordt vervolgd voor ondermijning van de staatsveiligheid en deelname aan een staatsgreep.

Waar gaat het precies over? Alexijevitsj is een actief lid van de coördinatieraad die werd opgericht om een vreedzame machtsoverdracht in Wit-Rusland te faciliteren — en dus president Loekasjenko uit het zadel te tillen. Nu wordt ze samen met andere leden van de coördinatieraad vervolgd.

Alexijevitsj sprak eerder in augustus president Loekasjenko toe op een vrije radiozender: “Vertrek voor het te laat is, voordat u mensen in een vreselijke afgrond stort, de afgrond van de burgeroorlog. Niemand wil bloed zien. U wil alleen macht. En het is uw machthonger die bloedvergieten vereist.” Dat werd haar duidelijk niet in dank afgenomen.

De vrijheid van het woord is – evenals het recht op eerlijke en vrije verkiezingen – een basisvoorwaarde voor een open democratie. In Wit-Rusland worden deze vrijheden met voeten getreden. PEN Vlaanderen schaart zich achter de oproep van PEN Nederland en De Bezige Bij om het protest tegen de vervolging van Alexijevitsj te delen en samen dit onrecht te bestrijden.

Over Svetlana Alexijevitsj
Svetlana Alexijevitsj (°1948) is een Wit-Russische auteur en onderzoeksjournaliste. Ze schreef onder meer de succesvolle boeken Het einde van de Rode Mens, en Wij houden van Tsjernobyl. Alexijevitsj werd al eerder vervolgd door het Loekasjenko-regime en vluchtte in 2000 naar West-Europa, maar woont sinds 2011 weer in Wit-Rusland. In 2015 ontving ze de Nobelprijs voor de Literatuur en daarnaast won ze talloze andere prijzen. Begin 2020 kondigde ze aan een nieuwe uitgeverij in Wit-Rusland te beginnen, uitsluitend voor boeken van vrouwelijke auteurs.

Bron: De Bezige Bij