“Ik ben geen zee. Maar mijn hart is vol meeuwen”

PEN-auteur Hosheng Ossi heeft een nieuwe dichtbundel uit, die in het Nederlands verschijnt en uitgegeven is door het Poëziecentrum. De titel van de bundel is al een gedicht op zich: “Ik ben geen zee. Maar mijn hart is vol meeuwen”

Hosheng Ossi is een PEN-auteur met Koerdisch-Syrische roots die al jaren in de ‘koningin der badsteden’ woont: ‘Alle steden zijn dichters, maar Oostende is de meester van de Noordzeesteden’, zegt hij. Hij besloot een hele dichtbundel aan Oostende te wijden.

Een ode aan een stad? Ja en nee. De gedichten zijn doorspekt met meditatie, depressie, verdriet, teleurstelling, herinneringen, eros en liefde. Elk gedicht is een onherhaalbare situatie en weerspiegelt de tegenstrijdigheden van de mens: vreugde en verdriet, moed en lafheid, hoop en wanhoop, oprechtheid en verraad, waarachtigheid en leugen, vertrouwen en aarzeling, zekerheid en twijfel, geloof en atheïsme, optimisme en melancholie.

Hosheng Ossi, (c) PEN Vlaanderen

Hosheng Ossi (Syrië, °1976) is dichter, schrijver en journalist. Ossi is een van de 11 PEN-auteurs die door PEN Vlaanderen ondersteund worden en ook deel uitmaakt van het PEN-scholenproject.

De bundel werd vertaald door Lore Baeten (1982), arabiste en gespecialiseerd in het Midden-Oosten.

“Ik ben geen zee. Maar mijn hart is vol meeuwen” door Hosheng Ossi, uitgegeven door het Poëziecentrum, € 20.