‘Literaire platforms moeten alle stemmen gelijke ruimte bieden’ – statement PEN International over Shibli

Adania Shibli for National Book Foundation. CC BY 3.0

Samen met PEN International betreuren we het besluit van LitProm om de prijsuitreiking voor de Palestijnse schrijfster Adania Shibli uit te stellen.

LitProm is de prijzenadministrateur van de Frankfurter Buchmesse, ’s werelds grootste handelsbeurs in zijn soort. De beslissing werd genomen ‘In het licht van de terreur tegen Israël’. Juergen Boos, directeur van de Frankfurter Buchmesse, zei dat de organisatoren ‘Joodse en Israëlische stemmen extra zichtbaar willen maken op de boekenbeurs.’ Hij voegt eraan toe dat de boekenbeurs “met volledige solidariteit aan de kant van Israël staat.”

PEN International is van mening dat literaire platforms ervoor moeten zorgen dat de dialoog – vooral tijdens verhoogde spanningen – onbelemmerd blijft en dat ze gelijke ruimte moeten bieden aan alle stemmen. PEN International is ook van mening dat literaire instellingen neutrale platforms moeten blijven en een eerlijk debat mogelijk moeten maken.

In een reactie op de beslissing zei Burhan Sonmez, voorzitter van PEN International:

“We betreuren het dat de stem van Adania Shibli dit jaar niet aanwezig zal zijn op de Frankfurter Buchmesse. Duurzame en langdurige vrede en veiligheid kunnen alleen worden gewaarborgd door de bescherming van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting, met inbegrip van artistieke en culturele expressie voor iedereen.”

Adania Shibli, een in Palestina geboren romanschrijfster en essayiste die in Berlijn en Jeruzalem woont, zou op 20 oktober de LiBeraturpreis 2023 in ontvangst nemen. Deze jaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan vrouwelijke schrijvers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of de Arabische wereld. De roman van Shibli, die in in het Nederlands bij Koppernik werd uitgebracht onder de titel ‘Een klein detail’, werd door LitProm omschreven als een “streng gecomponeerd kunstwerk dat vertelt over de kracht van grenzen en wat gewelddadige conflicten doen met mensen”.

In deze tijd blijft het van cruciaal belang om het PEN-charter te handhaven. Het PEN-charter benadrukt de noodzaak om ervoor te zorgen dat ‘In alle omstandigheden en zeker in oorlogstijd, moeten kunstwerken en het patrimonium van de mensheid in de meest brede betekenis, gevrijwaard blijven van nationale en politieke passie.’

PEN Vlaanderen ondertekende de open brief ter ondersteuning van Shibli. Deze open brief vindt u hier.