Nedim Türfent bedankt iedereen voor steun vanuit de gevangenis

Dat de acties van PEN Vlaanderen voor schrijvers in gevangenschap enorm gewaardeerd worden, blijkt uit de bedankbrief die de Turkse journalist, fotograaf en dichter Nedim Türfent ons stuurde vanuit zijn gevangeniscel.

In een aangrijpende brief geschreven op 10 maart, die zijn advocaten in het Engels hebben vertaald, bedankt Türfent de PEN-leden voor het sturen van ansichtkaarten, brieven en boeken. Hij schrijft: “Ik wil dat jullie weten dat jullie brieven ijzeren gordijnen betekenisloos en ondoeltreffend hebben gemaakt, en dat ze mijn twee-stappen-lange-cel met weerstand, vastberadenheid en hoop hebben gevuld”. Lees hier
de volledige brief van Nedim Türfent
.

Türfent werd in 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar en negen maanden in Turkije voor ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van terroristische propaganda’. Hij deed als fotograaf verslag van een operatie van het Turkse leger tegen een groep Koerdische arbeiders.

Lees hier meer over Türfent.

De poëzie van Türfent figureerde op Word Poetry Day dit jaar — tientallen PEN-centra hielpen om zijn gedichten te vertalen.

PEN kerstwens

PEN Vlaanderen WIPC stuurde eind 2018 een warme kerstwens naar meer dan 40 schrijvers in gevangenschap, onder wie Nedim Türfent. Naast de reactie van Türfent kreeg PEN Vlaanderen van zes schrijvers, meestal via hun familie, een antwoord op de kerstwens. We hopen van harte dat alle wensen ook de anderen een hart onder de riem hebben gestoken.