Oeigoerse schrijver Ilham Tohti al tien jaar in gevangenschap

Op 15 januari 2024 was het 10 jaar geleden dat de Oeigoerse schrijver en academicus Ilham Tohti werd opgesloten. Hij bevorderde de interetnische dialoog en kwam op voor de rechten van minderheden in China. Op de tiende verjaardag van zijn onterechte detentie, blijft PEN International oproepen tot zijn onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating, en tot een onmiddellijk einde aan de onderdrukking van Oeigoeren en andere minderheden door de regering van de Volksrepubliek China.

Op 15 januari 2014 werd Ilham Tohti aangehouden door de politie na een inval in zijn huis in Beijing. Tijdens zijn detentie werd hem herhaaldelijk de toegang tot zijn familie of wettelijke vertegenwoordigers ontzegd. Ondanks het feit dat de VN-werkgroep inzake willekeurige detentie in maart 2014 oordeelde dat zijn detentie willekeurig was, werd Tohti na een tweedaags proces in september 2014 veroordeeld wegens separatisme en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

“Ilham Tohti is een pleitbezorger van de rechten van Oeigoeren en andere minderheden in China. De beslissing om hem tot levenslange gevangenisstraf te veroordelen blijft een tragedie. Nu we de 10-jarige verjaardag van zijn onrechtvaardige detentie vieren, zijn we solidair met Ilham Tohti en blijven we oproepen tot zijn onmiddellijke vrijlating”, aldus Ma Thida, voorzitter van het Writers in Prison Committee van PEN International.

Tohti’s onrechtvaardige gevangenschap is emblematisch voor de onderdrukking van de Oeigoerse en andere etnische groepen in Xinjiang door de regering, die systematische pogingen onderneemt om de Oeigoerse bevolking te scheiden van hun culturele identiteit en erfgoed door middel van overweldigende censuur en onderdrukking.

Sinds de oprichting van het uitgebreide netwerk van heropvoedingskampen in Xinjiang in 2017, zijn meer dan een miljoen Oeigoeren en andere minderheden opgesloten in verschillende vormen van detentie in de hele regio. Onder de gedetineerden bevinden zich honderden schrijvers, dichters, vertalers, geleerden en publieke intellectuelen, die samen de levende belichaming van de Oeigoerse cultuur vormen.

Meer informatie vind je op de website van PEN International.