Oekraïne: Al twee jaar oorlog

Foto door Алесь Усцінаў (Unsplash)

Op 24 februari is het twee jaar geleden dat Rusland een grootschalige invasie uitvoerde in Oekraïne. Volgens de VN zijn er vanaf januari 2024 10.378 burgers gedood en 19.632 gewond geraakt, hoewel de werkelijke cijfers waarschijnlijk hoger liggen. Velen worden nog als vermist opgegeven. Tienduizenden Oekraïense militairen, waaronder voormalige burgers die de wapens opnamen om Oekraïne te verdedigen, zijn gedood of gewond geraakt door Russische troepen. Eind 2023 waren er wereldwijd meer dan 6,3 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne. PEN International heeft Rusland herhaaldelijk opgeroepen om een einde te maken aan hun verwoestende oorlog tegen Oekraïne.

In een reactie op de tweejarige verjaardag zei Burhan Sonmez, voorzitter van PEN International:

’24 februari markeert een grimmige mijlpaal in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, die onverminderd doorgaat. Vandaag herhalen we nogmaals onze volledige steun aan onze vrienden bij PEN Oekraïne en iedereen die door de oorlog is getroffen, die buitengewone kracht en vastberadenheid tonen tegenover onvoorstelbare tegenspoed.

We veroordelen het onaanvaardbare verlies aan mensenlevens ten zeerste: sinds de grootschalige invasie zijn in Oekraïne ten minste 15 Oekraïense en buitenlandse journalisten gedood tijdens de uitoefening van hun beroep. We blijven rouwen om de dood van schrijfster en PEN Oekraïne-lid Victoria Amelina, die vorig jaar overleed aan haar verwondingen die ze opliep tijdens een afschuwelijke Russische raketaanval in Kramatorsk, Oost-Oekraïne. Minstens 96 Oekraïense culturele figuren zijn de afgelopen twee jaar gedood, waaronder schrijver Volodymyr Vakulenko en orkestleider Yuriy Kerpatenko. Alle verantwoordelijken moeten worden berecht.

We zijn solidair met de Oekraïense schrijvers en journalisten die in de door Rusland bezette Krim en in Rusland, in flagrante strijd met het internationaal recht, op verzonnen gronden achter de tralies wegkwijnen, waaronder burgerjournalisten en mensenrechtenactivisten Iryna Danylovych en Server Mustafayev. Wij dringen aan op hun onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating.

Nu er over de hele wereld oorlogen woeden, zullen wij, PEN-leden, alles in het werk blijven stellen om alle haat te verdrijven. Vrede, gerechtigheid en verantwoordelijkheid moeten zegevieren.

Meer informatie vindt u op de website van PEN International.