Ontbijtgesprek met Nikola Madzirov (Macedonië) in De Groene Waterman op 8 februari

De Groene Waterman, Wolstraat 7 te Antwerpen, 8 februari, 11u.

Antwerps poëzieontbijt met de Macedonische Nikola Madzirov, writer-in-residence bij Passa Porta en een van de meest beloftevolle stemmen in de hedendaagse Europese poëzie. Gastheer is Sven Peeters. Met gratis koffie en croissants.

Nikola Madzirov (1973) is een Macedonische dichter, essayist en literair vertaler. Hij wordt gezien als een van de krachtigste nieuwe stemmen in de Europese poëzie. Madzirov debuteerde in 1999 met de dichtbundel Locked in the City, waarvoor hij de Studentski Zborprijs won. Voor zijn dichtbundel Somewhere Nowhere (1999) ontving hij de Aco Karamovprijs. Relocated Stone (2007) werd bekroond met de meest prestigieuze Macedonische poëzieprijs en de Europese Hubert Burda poëzieprijs voor Oost-Europese dichters. Zijn werk werd naar dertig talen vertaald en gepubliceerd in tijdschriften en bloemlezingen in Europa, Azië, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten.

In zijn mysterieuze, lichte poëzie staat ontheemding centraal. Zo haalt hij bijvoorbeeld dagdagelijkse objecten uit hun vertrouwde context, waardoor hij vastgeroeste patronen in vraag stelt en nieuwe werelden ontdekt. De Duitse krant Der Spiegel vergeleek hem met Tomas Tranströmer, een Zweeds dichter die in 2011 de Nobelprijs voor de Literatuur won.

Oliver Lake, een hedendaagse jazzcomponist die eerder samenwerkte met Björk en Lou Reed, componeerde muziek gebaseerd op Madzirovs gedichten. Die compositie werd uitgevoerd tijdens het Jazz-Poetry Concert in Pittsburgh. Nikola Madzirov is ook betrokken bij veel internationale projecten en is een van de coördinatoren van het wereldwijde poëzienetwerk Lyrikline.

Madzirov verblijft van 3 februari tot 3 maart in residentie in Passa Porta’s schrijversflat in Brussel. Tijdens zijn verblijf laat hij zich inspireren door de stad en verwerkt zijn indrukken in zijn poëzie.

Sven Peeters (1977) is leraar Nederlands voor anderstaligen, verantwoordelijke voor de Antwerpse PEN-flat en freelance schrijver. Hij woonde eerder in Triëst en Belgrado en is de co-auteur (samen met Jelica Novakovic) van de Belgrado-gids Het Kafana-Tribunaal (Clio, 2006). Blog: www.balkanboeken.blogspot.com.

RES. & INFO: www.passaporta.be

ORG. Passa Porta, PEN Vlaanderen, De Groene Waterman