Oud-PENflatgast Antoine Vumilia (Congo) in de KVS

In juli van dit jaar verbleef de Congolese dichter en theaterauteur Antoine Vumilia in de PEN-flat. Vumilia zat 9 jaar in de beruchte Makala-gevangenis in Kinshasa. In de gevangenis bleef Vumilia schrijven en werkte hij samen met de Kabako-studios. In de PENflat schreef Vumilia aan een tekst die de KVS op 13 en 14 december a.s. zal opvoeren.

FAUSTIN LINYEKULA / RICHARD KABAKO & ANTOINE VUMILIA MUHINDO / STUDIOS KABAKO & KVS
SUR LES TRACES DE DINOZORD
dans & KVS_Repertoire & theater

Er is sinds de creatie in 2006 veel gebeurd voor de ploeg van Dinozord. De toen ongeschoolde Serge Kakudji is ondertussen een contratenor met internationale allure (oa. in pitié! van Alain Platel). Maurice Papy Mbwiti reisde heel Vlaanderen rond met de KVS-productie A l’attente du Livre d’Or. Maar het meest tot de verbeelding spreekt wel het lot van schrijver Antoine Vumilia Muhindo die in 2006 nog gevangen zat in Makala, een gruwel van een Congolese gevangenis. Ondertussen is deze Vumi ontsnapt, verkleed als vrouw.

Maar is er ook veel veranderd voor Congo sinds 2006? Faustin Linyekula maakt, met dezelfde cast, een nieuwe stand van zaken over zijn land, over thuisstad Kisangani, waar oorlog na oorlog overheenspoelt. Door een landschap van ruïnes dwalen dansers en acteurs op zoek naar wat er rest van hun dromen.

Meer info en tickets op KVS.