PEN-flat in recentste Gieriknummer: ‘Een Antwerpse kamer voor de Tadzjiekse hotelmens’

Tijdens de eerste helft van 2014 verbleef de Tadzjiekse journalist en activist Dodojon Atovulloev in de PEN-flat, opgejaagd door ’s lands autoriteiten. Flatverantwoordelijke Sven Peeters kijkt in enkele dagboekaantekeningen terug op zijn kennismaking met  Atovulloev en biedt zo een inkijk in de dagelijkse, praktische werking van de flat.

 

“18 maart
We hebben een afspraak maar Atovulloev heeft een slechte dag. Een van de koffers die hij meegebracht heeft zit vol pillen om zijn bloeddruk onder controle te houden. Volgens Jens, Atovulloevs Duitse contactpersoon van Reporters Zonder Grenzen, heeft hij sinds de moordpoging geregeld psychosomatische klachten. Post-traumatische stress. Daarom hebben we Atovulloev tijdens de eerste weken van zijn verblijf laten onderzoeken door een Russischtalige arts in Antwerpen. Die stelde na een kort gesprek en onderzoek niets ernstigs vast. Atovulloev ligt vandaag bleek en kwetsbaar op de zitbank. Ik maak me zorgen.”

 

Het nieuwste Gieriknummer ‘Plagiaat’, waarin deze bijdrage is opgenomen, wordt op donderdag 2 oktober feestelijk voorgesteld in De Groene Waterman. Meer info hier.