PEN International roept op tot de onmiddellijke vrijlating van kunstenaars Ahmed Tobasi en Mustafa Sheta

Picture: Courtesy of PEN International en Ahmed Tobasi

UPDATE: We zijn opgelucht om te vernemen dat Ahmed Tobasi, artistiek directeur van The Freedom Theatre, donderdagavond 14 december 2023 werd vrijgelaten. Zijn collega Mustafa Sheta zit nog steeds gevangen.
Tobasi werd naar verluidt geslagen terwijl hij werd vastgehouden, waardoor hij gewond raakte. Wij roepen samen met PEN International op tot een onderzoek naar de mishandeling, Sheta’s vrijlating en een einde aan de vervolging van schrijvers en kunstenaars in Palestina.

PEN International is ernstig bezorgd over het nieuws dat de prominente Palestijnse kunstenaar Ahmed Tobasi, artistiek directeur van het op de Westelijke Jordaanoever gevestigde The Freedom Theatre, en zijn collega Mustafa Sheta, producent en algemeen directeur van The Freedom Theatre, op 13 december 2023 zijn gearresteerd door Israëlische troepen. PEN International eist dat Ahmed Tobasi en Mustafa Sheta onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten en dat er een einde komt aan de vervolging van schrijvers en kunstenaars in Palestina.

Volgens The Freedom Theatre waren Israëlische soldaten binnengedrongen in het theater in het vluchtelingenkamp Jenin, vernielden ze de kantoren en vielen ze later het huis van de producent en algemeen directeur, Mustafa Sheta binnen. Ze bonden hem vast en arresteerden hem. De artistiek directeur van het Freedom Theatre, Ahmed Tobasi, werd samen met Sheta gearresteerd. Op dit moment is de reden achter hun arrestatie of hun verblijfplaats nog onduidelijk.

Ahmed Tobasi is een acteur, regisseur en opvoeder die werd geboren in het vluchtelingenkamp van Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hij werd op 17-jarige leeftijd gearresteerd en bracht vier jaar door in een Israëlische gevangenis voordat hij toetrad tot de school van The Freedom Theater, waar hij later artistiek directeur werd. Tobasi is bekend om zijn rollen in “The Journey of the Others”, “200 Meters” en “And Here I Am” waarin hij de benarde situatie van de Israëlische bezetting op Palestijnen en hun dagelijkse strijd uit de doeken doet.

The Freedom Theatre, opgericht in 2006, is een theater- en cultureel centrum in het vluchtelingenkamp van Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever, dat professionele theaterproducties op de planken brengt, theaterworkshops en acteertrainingen organiseert en tentoonstellingen en korte films organiseert.

In november veroordeelde PEN International de willekeurige arrestatie van de jonge Palestijnse schrijfster Ahed Tamimi vanuit haar huis op de bezette Westelijke Jordaanoever en riep de Israëlische autoriteiten op om een einde te maken aan hun willekeurige arrestaties en detentie van Palestijnen en om iedereen die willekeurig wordt vastgehouden in Israëlische gevangenissen onvoorwaardelijk vrij te laten. Tamimi werd op 29 november vrijgelaten na meer dan drie weken willekeurige detentie zonder te zijn aangeklaagd. Na haar vrijlating sprak Tamimi over de mishandeling en de onmenselijke omstandigheden waaronder Palestijnen worden vastgehouden in Israëlische gevangenissen, waar ze worden mishandeld en gedwongen op de grond te slapen met beperkte toegang tot voldoende voedsel en drinkwater.