PEN Vlaanderen in de spotlight op Fair Saturday

Op zaterdag 30 november is het Fair Saturday: kunstenaars en cultuurhuizen over de hele wereld willen op deze dag de positieve en sociale impact van cultuur in de kijker zetten. In de Kaaistudio’s kun je gaan kijken naar een kleine expo over het werk van PEN Vlaanderen.

‘Human Landscapes II’ van Michiel Vandevelde

In de Kaaistudio’s in Brussel laat Michiel Vandevelde, artist-in-residence van het Kaaitheater, je kennismaken met PEN, de internationale vereniging van auteurs die zich inzetten voor de vrije meningsuiting en voor collega-auteurs die om hun woorden worden vervolgd, gecensureerd, of in de gevangenis opgesloten. Zoals ook met de Turkse schrijver Nâzım Hikmet gebeurde.

Mensenlandschappen

Als inspiratie voor zijn nieuwe voorstelling ‘Human Landscapes II’ nam Michiel Vandevelde het epische gedicht ‘Mensenlandschappen’ (500 blz!) van Nâzim Hikmet. Hikmet (1902-1963) was een bekende Turkse dichter, toneelschrijver, romanschrijver, scenarioschrijver en regisseur. Hij experimenteerde met het vrije vers en werd zo de eerste Turkse moderne dichter. Zijn marxistische overtuiging bracht hem echter voortdurend in aanvaring met de Turkse autoriteiten. Hij werd herhaaldelijk gearresteerd en bracht een groot deel van zijn leven in de gevangenis en in ballingschap door.

Mooie bijdrage

De stap naar PEN Vlaanderen als partner van Fair Saturday was vanuit de thematiek van het stuk snel gezet. In de Kaaistudio’s kun je dus op 28, 29 en 30 november gaan kijken naar een kleine expo over het werk van PEN Vlaanderen.

PEN Vlaanderen is daar heel blij mee en het werd nog beter toen het Kaaitheater besloot om de ticketinkomsten van die dag aan PEN Vlaanderen te schenken! Een prachtige geste. Bezoekers worden bovendien ook uitgenodigd om zelf een bijdrage te schenken. Hopelijk wordt dat alles samen een mooi bedrag voor PEN! We kunnen het alvast goed gebruiken …

Praktisch

Op 28, 29 en 30 november kun je gaan kijken naar ‘Human Landscapes I’ en ‘Human Landscapes II’ in de Kaaistudio’s. Vooraf en na afloop kun je de kleine expo over het werk van PEN Vlaanderen bezoeken. De expo is gratis toegankelijk op:
– do. 28/11 19:30u > ca. 23:30u
– vr. 29/11 19:30u > ca. 23:30u
– za. 30/11 17:00u > ca. 00u

Meer info over de voorstellingen en tickets vind je hier.