Petitie voor vrijlating Ahmet Şık

Vervoeg gerenommeerde internationale schrijvers en onderteken de petitie voor de vrijlating van onderzoeksjournalist Ahmet Şık!

Ali Smith, Sarah Waters, Irvine Welsh, Adonis, Hanan Al Shaykh, Monica Ali, Margaret Atwood, Julian Barnes, JM Coetzee, Ariel Dorfman, Elfriede Jelinek, Ian McEwan, Philippe Sands, Elif Shafak, Mario Vargas Llosa …  en nog tal van andere schrijvers ondertekenden reeds de petitie voor de vrijlating van de vooraanstaande Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Şık.

Şık, die door Turkse collega’s wordt omschreven als ‘een van de briljantste geesten van Turkije’, werd op 29 december van vorig jaar gearresteerd, uitgerekend op dezelfde dag dat Asli Erdogan werd vrijgelaten, de schrijfster die tot dan symbool stond voor de vele journalisten en intellectuelen die sinds de coup zijn gearresteerd.

Precies een jaar geleden, in maart 2016,  publiceerde Şık zijn rapport Journalism Under Siege (in samenwerking met English PEN en enkele andere organisaties van het vrije woord)  over de crisis in de Turkse onafhankelijke media. In dat rapport noemt Şık 39 journalisten bij naam die dan al achter de tralies zitten omwille van hun activiteiten in de pers. Dat aantal is sinds de coup van 15 juli vorig jaar meer dan verviervoudigd.

Ahmet Şık zou de eerste dagen van zijn gevangenschap in penibele omstandigheden eenzame opsluiting hebben doorgebracht en drie dagen geen toegang hebben gekregen tot zuiver drinkwater. Behalve voor zijn vrijlating pleit PEN er dan ook voor dat Şık voor de duur van zijn arrestatie en menswaardige behandeling krijgt.

De petitie voor de vrijlating van Ahmet Şık en zijn vele collega’s-Journalisten in Turkse gevangenissen, kan u ondertekenen via deze link.

ahmet-sik-journalism-under-

Foto:English PEN