Romans over ernstige thema’s onder vuur in Turkije

In Turkije worden meer en meer auteurs geviseerd die verhalen schrijven over moeilijke onderwerpen als kindermishandeling en seksueel geweld. Hun werk wordt onder de loep genomen en sommige auteurs zijn zelfs al aangehouden.

Op de Turkse sociale media wordt romanschrijvers die uitdagende onderwerpen aanpakken – zoals kindermishandeling en seksueel geweld – ervan beschuldigd deze praktijken te vergoelijken.

Nadat een pagina uit een roman van Abdullah Şevki eerder deze week op Twitter werd gedeeld, verklaarde het Turkse ministerie van cultuur en toerisme dat het een strafrechtelijke aanklacht tegen de schrijver had ingediend.

Ook het werk van de bekroonde auteur Elif Shafak ligt onder vuur. Het openbaar ministerie wil haar romans onderzoeken – met name ‘The Gaze’, uit 1999, en ‘Three Daughters of Eve’ uit 2016.
“Ze willen alles dat over het misbruik van kinderen gaat in de Turkse literatuur onderzoeken,” zegt Shafak in The Guardian. “Dit is een heel nieuw gegeven. De ironie is natuurlijk dat er in dit land veel geweld tegen vrouwen en kinderen voorkomt. Maar de Turkse rechtbanken ondernemen geen actie, en de wetten zijn niet veranderd. Dus in plaats van dringend concrete maatregelen te nemen, vervolgen ze schrijvers. Het is de grootste tragedie. Het voelt als een heksenjacht. […] Mijn hele leven heb ik gevochten voor vrouwenrechten, kinderrechten, voor de rechten van minoriteiten, … Deze beschuldiging heeft geen enkele basis. Het betekent bovendien ook dat auteurs niet meer over deze onderwerpen kunnen schrijven.”

Lees het volledige bericht op The Guardian.