Stop de uitlevering en laat Julian Assange vrij

Op 20 en 21 februari 2024 vindt een openbare hoorzitting plaats in het uitleveringsproces tegen Wikileaks-redacteur, uitgever en oprichter Julian Assange, dat in 2019 door de Amerikaanse autoriteiten is gestart. De tweedaagse hoorzitting zal plaatsvinden voor een panel van twee rechters en zal bepalen of Assange nog de kans krijgt om zijn zaak voor te leggen aan Britse rechtbanken of dat alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput. Dat laatste zal leiden tot het begin van de uitleveringsprocedure. Als Assange wordt uitgeleverd, riskeert hij tot 175 jaar gevangenisstraf voor het onthullen van mensenrechtenschendingen door het Amerikaanse leger tijdens de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Het gebruik van spionagewetgeving om journalisten en uitgevers aan te pakken die informatie openbaar maken in het algemeen belang is een schending van de fundamentele rechten van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, die beide worden gewaarborgd binnen het wettelijke kader van het Verenigd Koninkrijk. PEN International en PEN Centra over de hele wereld hebben de Amerikaanse autoriteiten herhaaldelijk opgeroepen om de aanklacht tegen Assange in te trekken en hun uitleveringsverzoek in te trekken. Nu het vooruitzicht van zijn uitlevering alarmerend dichtbij is, roepen we de Britse autoriteiten op om dringend af te zien van zijn uitlevering en hem onmiddellijk vrij te laten’, zei Burhan Sonmez, voorzitter van PEN International.

Vertegenwoordigers van PEN International, English PEN en PEN Noorwegen zullen de hoorzitting op 20 en 21 februari bijwonen om de procedure te volgen en solidariteit te tonen met Assange en collega-uitgevers, schrijvers en journalisten die steeds vaker het doelwit zijn van autoriteiten over de hele wereld, omdat ze ongemakkelijke waarheden aan het licht brengen.

PEN International dringt er bij de Britse autoriteiten op aan om de uitlevering van Assange tegen te houden, omdat dit een gevaarlijk precedent zou scheppen voor de persvrijheid wereldwijd. Assange moet onmiddellijk uit de gevangenis worden vrijgelaten en worden herenigd met zijn familie.

Meer informatie vind je hier.