Cumhuriyet-hoofdredacteur veroordeeld tot 27 jaar gevangenis

Can Dündar, de voormalige hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet, is bij verstek veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf op beschuldigingen van terrorisme die door zijn juridische team ‘politiek gemotiveerd’ worden genoemd.

Can Dündar (59) is een uitgesproken criticus van de Turkse president Erdoğan. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar en 9 maanden voor “het beschermen van vertrouwelijke informatie voor spionage” met betrekking tot zijn journalistiek, en nog eens 8 jaar en 9 maanden voor het helpen van volgelingen van de verbannen geestelijke Fethullah Gülen (die volgens Ankara achter de poging tot staatsgreep in 2016 zit).

Dündar werd eerder door een rechtbank in Istanboel schuldig bevonden aan “spionage en hulp aan een gewapende terroristische organisatie”. In 2016 vluchtte hij naar Duitsland, waar hij nog steeds woont. Duitsland is niet van plan is om de voormalige hoofdredacteur uit te leveren.

Dündars advocaten weigerden op woensdag 23 december de laatste hoorzitting bij te wonen en zeiden vooraf in een schriftelijke verklaring dat “we geen deel willen uitmaken van een praktijk die een vooraf vastgelegd, politiek vonnis legitimeert”. Ze gaan in beroep tegen het vonnis.

Triest

“Het is triest en vreemd dat we wisten wat het vonnis in mijn zaak zou zijn voordat de zaak zelfs maar was afgelopen. Er zijn geen middelen meer om jezelf te verdedigen in Turkije, de rechters en de rechterlijke macht zijn niet te vertrouwen,” zei Dündar tegen The Guardian. “Ik vrees dat dit vonnis de journalisten die nu nog in Turkije zijn nog meer zal afschrikken om hun werk te doen.”

Volgens het internationale jaarverslag van het Committee to Protect Journalists (Comité ter Bescherming van Journalisten), dat vorige week werd vrijgegeven, is Turkije het tweede land na China waar de meeste mediamensen in de gevangenis zitten.

Bron: The Guardian, lees het volledige artikel.

***