‘Turkse Stemmen/Türk Sesleri’ – een literaire ode aan een wereldtaal

Turkse Stemmen

Ook dit seizoen organiseert Cultural Bridges in Belgium (CBiB) bij ARSENAAL/LAZARUS een literair evenement met een wereldtaal in de hoofdrol. ‘Turkse Stemmen’, zo heet het vervolg op ‘Russische Stemmen’ (2018) en ‘Arabische Stemmen’ (2017). PEN Vlaanderen is partner van het event.

Turkse Stemmen
Turkse Stemmen

De Turkse literatuur, geworteld in een rijke cultuur, heeft al vele generaties van originele schrijvers en dichters opgeleverd. Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk is dan ook geen unicum, de hedendaagse Turkse literatuur is mede dank zij de diaspora een meerstemmige en uiterst vitale scene. Enkele van de mooiste stemmen zullen in Mechelen weerklinken op ‘Turkse Stemmen’.

  • Mustafa Kör is een bekroonde dichter en romancier, die uiterst lovende recensies oogstte met zijn poëziebundel “Ben jij liefde”.
  • De Nâzim Hikmet van Vlaanderen wordt Kör wel eens genoemd. Dat treft, want Turkse Stemmen brengt een eresaluut aan deze literaire reus van de 20ste eeuw. Sytske Sötemann, vertaalster van Turkse poëzie, en acteur Hakan Arif putten samen uit Hikmets meesterwerk “Het epos van sjeik Bedreddin”.
  • Birsen Taspınar is auteur, psychologe én gezegend met een prachtige zangstem. Op muziek brengt ze fragmenten uit haar boek “Moeders van de stilte”.
  • Last but not least introduceren we Çiler İlhan, een van de opvallendste auteurs van haar generatie met een internationaal bekroond oeuvre dat zowel verhalen, romans en essays als vertalingen en recensies omvat.

‘Turkse Stemmen’ is een rigoureus tweetalig programma. De auteurs lezen voor in het Turks, terwijl de vertaling op een groot scherm wordt geprojecteerd. Auteurs gaan in gesprek met Gülcan Kahraman, hoofdredacteur van Akrostiş het Nederlands-Turkse tijdschrift voor literatuur en kunst.

Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door het Melike Trio. Folk, jazz, chanson, ethno-pop, de Gentse zangeres-germaniste en psychotherapeute Melike Tarhan heeft al een rijke discografie op haar naam. Tijdens ‘Turkse Stemmen’ vergast ze ons op een greep uit haar soefi-repertoire. De tweetalige presentatie is in handen van Kathy Van Crombruggen.

PEN Vlaanderen, dat speciale aandacht besteedt aan de situatie van gevangen of gevluchte Turkse PEN-auteurs, is partner van dit evenement.

Turkse stemmen/Türk Sesleri

  • Zondag 8 december, 15u-18u
  • Theater ARSENAAL/LAZARUS, Hanswijkstraat 63, 2800 Mechelen
  • Alle info online via deze link
  • Tickets €10  (2€ UITPAS kansentarief, op 8/12 aan kassa ARSENAAL/LAZARUS)
  • Tickets ook verkrijgbaar in boekhandel De Zondvloed ,Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen) of in Passa Porta, Antoine Dansaertstraat 46, 1000 Brussel