Twee PEN-auteurs op Passa Porta Festival

Ook dit jaar tekent het Passa Porta Festival present. PEN Vlaanderen is er ook bij: op woensdag 24 maart komen PEN-auteur Hosheng Ossi en dichter Adnan Adil, een oude bekende voor PEN, aan het woord.

(Coverbeeld © Cécile Barraud de Lagerie)

Talent te over

Het Passa Porta Festival vindt plaats van 21 tot en met 28 maart, weliswaar met een aangepaste formule: deels gratis online én (deels) in de zalen (indien toegelaten).

Ons land heeft nog nooit meer schrijvers geherbergd die hun geboorteland hebben verlaten dan nu. Passa Porta wil deze nieuwe literaire buren meer zichtbaarheid geven in het luik ‘Brussels International’.

Op woensdag 24 maart werkt PEN Vlaanderen mee aan een programma rond het thema ‘Brussels International’: van 15.30u tot 16.30u zie en hoor je de Syrische Koerd en PEN-auteur Hosheng Ossi en de Iraakse dichter Adnan Adil, die ook bij de grote PEN-familie hoort. Daarnaast zijn er de Italiaanse schrijfster Ubah Cristina Ali Farah, en de Libische dichter en filosoof Monem Mahjoub. Alicja Gescinska, Pools-Belgische filosofe, schrijfster en PEN-Vlaanderen bestuurslid, presenteert deze sessie.

De auteurs lezen in hun eigen taal voor uit recent werk. Vertalingen in het Nederlands, Frans en Engels worden zoveel mogelijk voorzien. Dit programma kun je herbekijken tot het einde van het festival op zondag 28 maart.

Meer info over deze sessie vind je hier.

Lege stoel

PEN-Vlaanderen houdt een symbolische lege stoel vrij voor Ashraf Fayadh, de Palestijnse dichter en kunstenaar die ook in België had kunnen zijn, ware het niet dat hij in Saoedi-Arabië een gevangenisstraf uitzit wegens godslastering in zijn poëzie — en daarvoor ook nog eens 16 keer 50 zweepslagen ondergaat.

Algemene info

Het Passa Porta Festival duurt van 21 t/m 28 maart. Een selectie van het programma op het festival is gratis beschikbaar. Voor andere programma’s zijn er twee betalende formules. Alle programma’s blijven digitaal beschikbaar tot en met 5 april.

Andere auteurs op het festival: Marieke Lucas Rijneveld, Jeroen Olyslaegers, Ilja Leonard Pfeijffer, Marie Darrieussecq, Jean-Philippe Toussaint, Chika Unigwe, Imbolo Mbue, Marek Šindelka, Deborah Levy en Stefan Hertmans.