Vijf journalisten Cumhuriyet vrijgelaten

Vandaag werd bekend dat de veroordeelde journalisten van Cumhuriyet – met uitzondering van accountant Emre İper – worden vrijgelaten. Dat besliste zo pas het Turkse Hof van Cassatie.

Vrijgelaten uit de gevangenis
Vrijgelaten uit de gevangenis

Het Turkse Hooggerechtshof heeft vandaag de vrijlating uit de gevangenis bevolen van vijf voormalige journalisten van Cumhuriyet, een onafhankelijke en regeringskritische Turkse krant. Het gaat om o.a. cartoonist Musa Kart, ombudsman Guray Oz en leidinggevende Onder Celik. Alleen accountant Emre Iper moet in de gevangenis blijven. Hun vrijlating wordt vanavond verwacht, vertelde advocaat Tora Pekin aan het Franse persbureau AFP.

Voor Ahmet Şık (erelid van PEN Vlaanderen) is de situatie echter nog niet geheel duidelijk. Het vorige vonnis van 7 jaar en 6 maanden is niet meer geldig, en hij is momenteel niet aangehouden, maar het ziet er naar uit dat hij opnieuw zal worden berecht op basis van twee nieuwe aantijgingen, nl. ’terreurpropaganda’ en ‘belediging van Turkije, de Turkse natie, Turkse overheidsinstellingen’. Dus Şık staat nog een zwaardere set van aanklachten te wachten. Het vonnis brengt mogelijk ook een ander risico met zich mee: hij zou zijn huidige zetel in het parlement kunnen verliezen.

Vorig jaar werden veertien voormalige werknemers en journalisten van de krant Cumhuriyet veroordeeld tot gevangenisstraffen op basis van terrorismeaanklachten. Zes van hen moesten effectief naar de gevangenis. Ze werden allemaal gearresteerd wegens vermeende banden met de verboden Koerdische Arbeidspartij (PKK) en de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die in ballingschap in de Verenigde Staten woont en die van de regering de schuld krijgt voor de mislukte staatsgreep in 2016.

Na de mislukte coup in 2016 heeft Turkije tientallen journalisten opgesloten en verschillende mediabedrijven gesloten.

(Met dank aan Het Laatste Nieuws en een eigen bron)