Vlaamse bibliotheken doen aan censuur

Vlaamse bibliotheken doen aan censuur!Op zaterdag 1 december verdwijnen de boeken van elf Vlaamse schrijvers tien dagen lang uit de bibliotheekrekken. In Gent en Antwerpen zullen Annelies Verbeke, Saskia De Coster en Dimitri Verhulst op de stoep van de bibliotheek protesteren tegen deze censuur. Deze actie is de aftrap van Amnesty International’s eindejaarscampagne over vrijheid van meningsuiting. Een actie in samenwerking met PEN Vlaanderen.

  Meer dan 120 Vlaamse bibliotheken steunen Amnesty’s eindejaarscampagne en laten hun bezoekers tot 10 december – internationale mensenrechtendag – aan den lijve ondervinden wat vrije meningsuiting betekent. De boeken van Herman Brusselmans, Dimitri Verhulst, Saskia de Coster, Kristien Hemmerechts, David Van Reybrouck, Josse De Pauw, Annelies Verbeke, Stefan Hertmans, Joke Van Leeuwen, Peter Holvoet-Hanssen en Bart Van Loo worden tien dagen lang uit de bibliotheekrekken verbannen. Op het lege schap komt volgende boodschap: “Wegens belastende inhoud werden de boeken van Herman Brusselmans verwijderd”.   De verbaasde bezoeker vindt de boeken terug aan de balie met een boodschap van Amnesty International: “Gelukkig genieten onze schrijvers in België van vrijheid van meningsuiting. Elders in de wereld riskeren ze soms lijf en leden. Help Amnesty International om vrije meningsuiting overal even vrij te maken. Met uw vrije bijdrage op BE25 0000 0000 8282.”   Om deze censuuractie in de kijker te zetten zullen Annelies Verbeke in Gent en Saskia De Coster en Dimitri Verhulst in Antwerpen op 1 december op de stoep van de bibliotheek actie voeren voor vrije meningsuiting overal in de wereld. Lokale activisten van Amnesty International zullen mee demonstreren.

Praktisch

  • Gent
    • Wanneer? Zaterdag 1 december. Om 11u00 stipt worden de boeken uit de rekken gehaald. Annelies Verbeke en Amnesty-actvisten voeren actie aan de ingang van de bibliotheek van 11u00 tot 12u00.
    • Waar? Openbare bibliotheek Gent Zuid, Graaf Van Vlaanderenplein 40, Gent
  • Antwerpen
    • Wanneer? Zaterdag 1 december. Om 11u30 stipt worden de boeken uit de rekken gehaald. Dimitri Verhulst, Saskia de Coster en Amnesty-actvisten voeren actie aan de ingang van de bibliotheek van 11u30 tot 12u30.
    • Waar? Bibiliotheek Permeke, De Coninckplein, Antwerpen